Na putu za Ukrajinu
12

Rumuni tokom noći digli uzbunu: Ruski dronovi ušli u zračni prostor, ispratili ih F-16 avioni

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministarstvo odbrane Rumunije saopćilo je kako su u noći sa subote na nedjelju ruske bespilotne letjelice, na putu prema ciljevima u Ukrajini, ušli i u zračni prostor ove zemlje.

Tim povodom iz ministarstva su rekli kako je Nacionalni vojni komandni centar obavijestio službu za uspostavljanje mjera uzbune kako je potrebno poduzeti mjere za stanovnike okruga Tulcea i Constanta te su njima poruke s upozorenjima poslane u 2:20 odnosno 2:38 ujutro.

"Počevši od 2:25, dva aviona F-16 rumunskih snaga ratnog zrakoplovstva poletjela su iz baze Borcea radi praćenja situacije. U toku ovih događaja, sistem radara identifikovao je i pratio rutu drona sve dok nije napustio teritoriju Rumunije. Avioni su se vratili u bazu u 4:08 ujutro", navedeno je.

Tim povodom, iz Rumunije su saopćili kako su ruski napadi neprihvatljivi.

"Šaljemo čvrstu poruku osude ovih napada koje Rusija izvodi na neke ciljeve i elemente ukrajinske civilne infrastrukture, a koji su u suprotnosti s normama međunarodnog prava", naveli su.

Kada je riječ o upozorenjima koje je dobilo stanovništvo, šef odsjeka Raed Arafat je izjavio kako ona nisu poslana iz predostrožnosti već zbog toga što je postojala stvarna opasnost.

"To se ne dobija zbog informacije već zbog mjera koje čovjek mora preduzeti. Najmanje mjera jeste da se smjestite u siguran prostor u kući", poručio je.