Napete situacije
41

Rumunski piloti četiri mjeseca čuvali zračni prostor NATO-a, opisali susrete sa ruskim avionima

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Oko 100 rumunskih vojnika koji su u posljednja četiri mjeseca branili zračni prostor NATO-a u Litvaniji vratili su se iz službe te su tom prilikom podijelili iskustva susreta sa ruskim avionima.

Rumunski mediji koji su razgovarali sa vojnicima, ističu kako su za pilote ovo bila četiri mjeseca vatre.

"Njihova misija je bila da brane jedno od najranjivijih područja na istočnom krilu NATO-a. Litvanija nema borbene avione, a u proteklih 20 godina NATO je tamo slao borbene pilote. Uz zemlju se nalazi ruska eksklava Kalinjingrad i Bjelorusija, a ruski avioni su stekli naviku da 'forsiraju' granicu NATO-a", piše Digi24.

Prema izvještaju vojske, rumunski piloti su postavili rekord u Litavniji. Naime, postali su vojska sa najviše misija zračnih snaga. Za četiri mjeseca presreli su više od 20 aviona ruske vojske.

"Tokom akcije bilo je trenutaka kada smo morali presretati čak tri grupe aviona tako da je napetost bila dosta velika kao i psihološko opterećenje. Većina upozorenja odnosila se upravo na avione Ruske Federacije", pojašnjava komandant odreda Vlad Cosmin.

Komandant eskadrile F-16 aviona ističe kako su se ruski piloti ponašali profesionalno.

"Od trenutka kada su presretnuti, u većini situacija su se ponašali profesionalno i prihvatili naša uputstva te su napustili zračni prostor NATO-a. Tokom samita NATO-a u Vilniusu morali smo da obavljamo borbeno dežurstvo u zraku tokom tri dana", rekao je Marin Mihaita.

Piloti koji su bili četiri mjeseca na misiji u Litvaniji nastavit će obavljati posao instruktora za nove generacije vojnika.

"Krajem godine Rumunija dobija avione F-16 iz Norveške. Vojska će imati 49 takvih aviona, a već je počela obuka onih koji će njima upravljati. Centar za obuku F-16 avionima trebao bi postati operativan naredne godine. U njemu će trenirati i ukrajinski piloti", piše rumunski portal.