Tvrdnje Ukrajinaca
12

Rusi na sve načine pokušavaju zaštititi najvrijedniju opremu: U tome naročito koriste tlo Bjelorusije

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ukrajinske sigurnosne službe saopćile su kako su uočile neuobičajena kretanja ruskih borbenih aviona na području Bjelorusije što bi mogao biti znak da Rusija na sve načine pokušava zaštititi svoje avione od ukrajinskih napada.

To se prvenstveno odnosi na izuzetno vrijedne MiG-31K avione koji su, prema informacijama Ukrajinaca, prebačeni u Bjelorusiju ove sedmice.

Iako avioni nisu viđeni na tlu Bjelorusije od aprila 2023. godine, 10. oktobra ove godine sletjeli su na bjeloruski aerodrom Mačulišči.

"Posljednje zabilježeno kretanje aviona bilo je u 15:10 sati po lokalnom vremenu 10. oktobra", navela je bjeloruska grupa za praćenje vojnih aktivnosti.

Neočekivani dolazak u Bjelorusiju izazvao je špekulacije među ukrajinskim zvaničnicima te vojnim stručnjacima.

Jedan od mogućih razloga za premještanje borbenih aviona u Bjelorusiju je taj što Rusija pokušava da ih zaštiti nakon uspješnih ukrajinskih udara na ruske aerodrome. Postoji samo ograničen broj MiG-ova 31. Važno ih je čuvati na sigurnom", naveli su.

Na početku invazije na Ukrajinu, Rusija je imala 12 MiG-31 aviona u službi. Međutim, ukrajinski udari bespilotnih letjelica nanijeli su štetu jednom avionu, a informacije potvrđuju kako je oštećen još jedan borbeni avion ovog tipa.

Ukrajinci su u međuvremenu izveli još dva napada koja su ciljala na MiG-31 avione, a 15. maja u jednom od takvih napada uništena su dva aviona.

Borbeni avioni MiG-31 mogu letjeti velikom brzinom i lansirati rakete Kinžal dometa do 2.000 kilometara.

"Stacioniranje u Bjelorusiji ih također stavlja bliže linijama fronta. Širi se njihov borbeni domet", pojašnjavaju stručnjaci.