Prevaga u ratu
34

Rusi napreduju ka ključnom gradu na istoku Ukrajine: Zauzimanje Pokrovska bi promijenilo sve

B. H.
Foto: Deepstate Map
Foto: Deepstate Map
Ruske snage su nedavno napredovale jugoistočno od Pokrovska, nastavljajući ofanzivne operacije prema istoku i jugoistoku ovog strateškog grada.

Pokrovsk je od izuzetne važnosti jer predstavlja ključnu logističku bazu i saobraćajno čvorište za ukrajinske oružane snage, gdje se ukrštaju brojne saobraćajnice i pruge. Zauzimanje ovog grada bi ozbiljno narušilo sposobnost Ukrajine da snabdjeva i koordinira svoje trupe na tom dijelu fronta.

Geolocirani snimci od 9. oktobra pokazuju da su ruske snage napredovale istočno od Selydove, uz prugu južno od ovog mjesta. Prema izvještajima ukrajinskog vojnog posmatrača Kostyantyna Mashovetsa, ruske snage su preuzele kontrolu nad Zhelanne Pershe, što je Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo još 14. septembra.

Mashovets je istakao da se ruski napadi u pravcima Pokrovska i Kurakhova odvijaju kroz tzv. "kumulativne" napade, gde se šalju neprestani talasi jurišnih grupa u pokušaju da se zadobije ključni teren. Ove grupe uglavnom se sastoje od pješadije uz podršku artiljerije i avijacije, dok u nekim slučajevima koriste i oklopna vozila.

Ruski vojni blogeri tvrde da su snage napredovale 600 metara istočno od željezničke pruge kod Selydove, 950 metara unutar zapadnog Tsukurynea, te 400 metara južno od Selydove. U međuvremenu, ruske snage su izvele napade u širem području Pokrovska, uključujući naselja kao što su Sukha Balka, Novotoretske, Myrolyubivka i Kalynove.

Prema izvještajima, ruske 15. i 30. motorizovane brigade (2. kombinovane armije) vode borbe prema Myrnohradu, dok su elementi 90. tenkovske divizije i 27. motorizovane brigade angažovani prema Selydove. Uz podršku brigada iz 51. kombinovane armije, ove snage pokušavaju probiti ukrajinske linije jugoistočno od Pokrovska.

Analitičari procjenjuju da Rusija pokušava da proširi južni dio svog napredovanja kako bi stvorila povoljniju liniju fronta koja bi omogućila jače napade na Pokrovsk. Ovaj manevar bi Rusima omogućio eliminisanje taktičkih ranjivosti i bolje pozicioniranje za buduće ofanzive.

Od početka ruskih napada u aprilu, nakon prvog probijanja ukrajinskih linija kod sela Ocheretyne, ruske snage su napredovale više od 20 kilometara u pravcu Pokrovska. Ukoliko Rusija uspije da zauzme ovaj grad, to bi značajno promijenilo tok sukoba i stvorilo novi front za dalja napredovanja prema ključnim ukrajinskim gradovima.