Prevaga protiv Izraela?
1

Rusi počeli isporučivati napredne radare i protuzračne sisteme Iranu, jedan od njih posebno moćan

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Iranski izvori za The New York Times su kazali da je Rusija počela isporučivati ​​naprednu protuzračnu odbranu i radarsku opremu Iranu, nakon što su dužnosnici u Teheranu od Kremlja zatražili oružje.

Kada je riječ o sistemima jedan se posebno izdvaja. Iran je nedavno navodno razmjestio ruski sistem za elektroničko ratovanje dugog dometa poznat kao Murmansk-BN.

Ovaj sistem, koji se smatra jednim od najmoćnijih sustava za elektroničko ratovanje (EW) u ruskom arsenalu, dizajniran je za ometanje i ometanje neprijateljskih komunikacija, uključujući radio signale i GPS sisteme, na udaljenostima od 5.000 do 8.000 kilometara.

Informacije su stigle nakon što su iranski državni mediji izvijestili da je novi predsjednik zemlje Masoud Pezeshkian rekao sekretaru ruskog vijeća sigurnosti Sergeju Šojguu da je Teheran odlučan proširiti odnose sa svojim "strateškim partnerom Rusijom".

"Rusija je među zemljama koje su bile uz iransku naciju u teškim vremenima", rekao je Pezeshkian Sergeju Šojguu, sekretaru ruskog Vijeća sigurnosti, na sastanku, izvještavaju iranski državni mediji.

U daljnjim komentarima objavljenim tokom sastanka sa Šojguom, Pezeshkian je rekao da su izraelske "zločinačke akcije" u Gazi i ubistvo šefa Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu prošlog sedmica "jasni primjeri kršenja svih međunarodnih zakona i propisa".