Pogođena postrojenja
0

Rusi pokušali uništiti Kijevsku hidroelektranu, da su uspjeli ugrozili bi milione ljudi

F. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Ruske snage lansirale su projektile i bespilotne letjelice na Kijevsku hidroelektranu (HE) tokom napada na Ukrajinu 26. augusta. Potvrdio je ovo viši menadžer ukrajinske državne energetske kompanije za Forbes Ukrajina pod uvjetom anonimnosti

U tekstu se navodi da su Rusi pokušali uništiti Kijevsku HE raznim vrstama projektila i bespilotnih letjelica ujutro 26. augusta. Napad je rezultirao udarcima i štetom, rekao je menadžer za Forbes.

Naglasio je da nema opasnosti od proboja brane ili kritične štete na elektrani.

Andrii Kovalenko, direktor Ukrajinskog centra za suzbijanje dezinformacija, izjavio je na svom Telegram kanalu da situacija u Kijevskoj hidroelektrani ne predstavlja prijetnju, iako nije naveo detalje o potencijalnoj šteti.¸

Ukrhydroenergo, operater ukrajinskih hidroelektrana i crpno-akumulacijskih hidroelektrana, još nije komentirao informaciju.

Predsjednik Volodimir Zelenski izvijestio je da je ruski napad na Ukrajinu prouzročio veliku štetu energetskom sektoru, ali da su popravci u toku.

Ukrenergo, ukrajinski nacionalni operater sistema prijenosa energije, naredio je uvođenje kontinuiranog prekida struje.

U nekim dijelovima Kijeva zabilježeni su prekidi u opskrbi strujom, a gradske vlasti kažu da je to posljedica cjelokupne situacije u nacionalnoj elektroenergetskoj mreži.

Kijev postavlja centre nepobjedivosti diljem grada kao odgovor na kompliciranu situaciju u elektroenergetskoj mreži. Nnepobjedivi centar je grijani prostor opskrbljen hranom i baterijama za pomoć stanovnicima koji se suočavaju s poteškoćama zbog nestanka struje.

Ruski raketni napad utjecao je na ukrajinski energetski sektor, koji je već pretrpio veliku štetu zbog prethodnih velikih kombiniranih napada, a situacija je izazovna.

Uništavanje Kijevske hidroelektrane ugrozilo bi sam grad Kijev i milione ljudi koji žive nizvodno od rijeke Dnjepar.