Neočekivani front
75

Rusi potvrdili ukrajinsko napredovanje kod Kurska, pokušavaju ih zaustaviti rezervama i iz zraka

F. H.
Screenshot
Screenshot
Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je napredovanje ukrajinske vojske u dva okruga ruske Kurske oblasti, dodajući da su ruske rezerve raspoređene duž granice, bombardirajući jedinice ukrajinskih oružanih snaga iz zraka.

Rusko ministarstvo kaže da se grupa trupa Sever (Sjever), zajedno s ruskim FSB-om, sukobljava s jedinicama ukrajinskih oružanih snaga "u okruzima Sudža i Korenevo u Kurskoj oblasti".

Također se javlja da su jedinice pojačanja i rezerve premještene na granicu i da Rusi izvode zračne udare "na rezerve Oružanih snaga Ukrajine u Sumskoj oblasti, koje se kreću.

Od utorka, 6. augusta, Rusi izvještavaju o pokušajima Ukrajine da se probije u Kursku oblast. Ruski propagandisti i vojni blogeri tvrde da su ukrajinske snage osigurale uporište u graničnom području.

Ruski vladar Vladimir Putin nazvao je situaciju "provokacijom".

Ukrajina još nije komentirala događaje u Kurskoj oblasti. Drugog dana nakon proboja granice u Kurskoj oblasti u Rusiji proglašeno je izvanredno stanje.

Stručnjaci Instituta za proučavanje rata (ISW), analizirajući prikupljene podatke, potvrdili su napredovanje ukrajinskih trupa do 10 kilometara u dubinu ruske Kurske oblasti.

Matthew Miller, glasnogovornik američkog State Departmenta, izjavio je da SAD nisu primile nikakvu obavijest od Ukrajine o pripremi operacije u Kurskoj oblasti u Rusiji. Dodao je da "nije neobično da nas Ukrajinci ne obavijeste o svojoj tačnoj taktici prije nego što je izvrše" i da Ukrajinci "ne krše našu politiku".