Provokacija za Pariz
60

Rusi provokativnim plakatima pozivaju Francuze na predaju: "Ne ponavljajte greške"

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Plakati koji pozivaju francusku vojsku u Ukrajini da se preda ruskoj vojsci postavljeni su na stanicama javnog prijevoza u blizini ambasade Francuske u Moskvi

Plakat prikazuje komandanta francuske SS divizije Karlo Veliki, Edgarda Puhauda, ​​kojeg su porazile sovjetske trupe 1945. godine.

"Francuzi, ne ponavljajte greške svojih predaka, njihova sudbina je poznata", stoji na plakatu.

Ispod je velikim slovima napisano na ruskom i francuskom: "Nazovite Volga 149.200." Plakati također pokazuju da je radio frekvenciju 149.200 i pozivni znak "Volga" kreirala ruska vojska za ukrajinske i strane vojnike koji se žele predati.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nedavno je dao nekoliko izjava na temu sukoba u Ukrajini. Prema njegovim riječima, Pariz ne isključuje mogućnost slanja trupa u zonu borbenih dejstava ako Rusija probije liniju fronta i Kijev zatraži pomoć.

Macron je također ustvrdio da se "mnoge zemlje" slažu s njegovim pristupom o mogućem slanju vojske.

Prošlog utorka rekao je da Kijevu treba dopustiti da gađa ciljeve na ruskom teritoriju odakle se granatira.

Kako je napisao Le Monde, Macron želi stvoriti evropsku koaliciju za slanje vojnih instruktora u Ukrajinu. Prema francuskom listu, to bi moglo biti "pitanje sedmica ili čak dana".

Kremlj je takve ideje nazvao eskalacijom napetosti bez presedana koja zahtijeva posebnu pozornost i mjere. U pozadini izjava zapadnih političara, u Rusiji su započele vježbe raketnih sastava Južnog vojnog okruga. Ovim se manevrima vježba upotreba nestrateškog nuklearnog oružja.