Oduzeto mnogo novca
59

Rusi u Moldaviju pokušali unijeti velike količine gotovine za kupovinu glasova na EU referendumu

N. Ž.
Građanka Moldavije glasala na EU referendumu (Foto: EPA-EFE)
Građanka Moldavije glasala na EU referendumu (Foto: EPA-EFE)
U Moldaviji se danas održava referendum o tome da li će se u ustav ove države dodati put ka članstvu u Evropskoj uniji, a vlasti ove zemlje su više puta ukazivale na organizovani pokušaj disrupcije ovog procesa.

Kako su objavile moldavske vlasti, jedan od pokušaja koji su, prema navodima policije, došli iz Rusije jeste pokušaj kupovine glasova gotovinom, a u prilog tome dolaze i dešavanja s aerodroma u Kišnjevu, glavnom gradu Moldavije.

Naime, u posljednje vrijeme je veliki broj osoba uhvaćen s većom količinom neprijavljene gotovine, a većinom su dolazili letovima koji su krenuli iz Moskve.

Iako je riječ o ciframa do 10.000 eura, moldavske vlasti su objavile kako je samo u jednom danu zaplijenjeno 1.500.000 eura u gotovini.

Inače, pored referenduma o EU putu Moldavije, građani izlaze i na predsjedničke izbore. Maia Sandu, trenutna predsjednica, je velika favoritkinja od ukupno 11 kandidata i kandidatkinja.

Ona je poznata po svojoj snažnoj podršci Ukrajini nakon što je Rusija u februaru 2022. godine pokrenula otvorenu invaziju na ovu državu.