Prate izvještaje
140

Rusija istražuje navode o prisustvu britanskih specijalaca u Ukrajini

F. H.
Britanci su prije početka rata obučavali ukrajinsku vojsku u upotrebi NLAW sistema (Foto: EPA-EFE)
Britanci su prije početka rata obučavali ukrajinsku vojsku u upotrebi NLAW sistema (Foto: EPA-EFE)
Rusko državno tijelo za istage je objavilo kako provjerava navode ruskih medija da su stručnjaci za sabotažu iz britanske SAS jedinice raspoređeni u zapadnoj Ukrajini.

Specijalna vazdušna služba (SAS) je elitna jedinica britanske vojske obučena za specijalne operacije, nadzor i antiterorizam. Ruske RIA novosti su u nedjelju citirali sigurnosne službe Rusije koje tvrde da je 20 pripadnika SAS poslano u regiju Lavova.

Istražni odbor je u saoopćenju rekao da će pratiti izvješće da su poslani "kako bi pomogli ukrajinskim specijalnim službama u organiziranju sabotaže na teritoriju Ukrajine".

Glasnogovornik britanskog Ministarstva odbrane je izjavio da ne komentarišu djelatnosi specijalnih snaga.

Britanija je saopćila da je ranije ove godine poslala vojne instruktore u Ukrajinu da obuče ukrajinske snage u korištenju protutenkovskog oružja, ali je britanska vlada 17. februara, rekla da je povukla sve vojnike osim onih potrebnih za zaštitu ambasadora.

Nije bilo jasno koje je korake Istražni odbor planirao poduzeti kao odgovor na bilo kakvu umiješanost SAS-a u Ukrajini. No, značajna je činjenica da se pokreće istraga o mogućoj prisutnosti snaga iz zemlje NATO-a, s obzirom na to da je Rusija izdala upozorenja Zapadu da ne bude na putu njezinoj "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini.