Ogromne cifre
34

Rusija je samo na opremanje i održavanje vojske u Ukrajini potrošila 211 milijardi dolara

F. H.
Foto: mil.ru
Foto: mil.ru
Rusija je vjerovatno potrošila do 211 milijardi dolara na opremanje, raspoređivanje i održavanje svojih trupa za operacije u Ukrajini, a Moskva je izgubila više od 10 milijardi dolara u otkazanoj ili odgođenoj prodaji oružja, rekao je u petak visoki dužnosnik američke odbrane.

Detaljni troškovi za Rusiju u njenoj gotovo dvogodišnjoj invaziji dolaze u trenutku kada administracija predsjednika Joea Bidena pokušava pogurati Zastupnički dom američkog Kongresa da preuzme paket međunarodne sigurnosne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu od 95 milijardi dolara.

"Mislim da nismo toliko razgovarali o troškovima koje je Rusija već imala i nastavlja snositi", rekao je novinarima dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Rat je koštao Rusiju očekivanih 1,3 biliona dolara u prethodno predviđenom ekonomskom rastu do 2026. godine, a oko 315.000 ruskih vojnika dosad je bilo ubijeno ili ozlijeđeno, dodao je dužnosnik.

Republikanski predsjedavajući Zastupničkog doma američkog Kongresa Mike Johnson naznačio je u srijedu da nema neposrednih planova dopustiti Domu glasovanje o paketu pomoći.

Ukrajinsko vodstvo vidi finansiranje kao ključno jer se nastavlja boriti protiv invazije koju je pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Bez dodatnog finansiranja nećemo moći nastaviti opskrbljivati ukrajinsku protuzračnu odbranu. Vidjet ćemo još umiranja civila", rekao je dužnosnik.

Rusija je izvodila redovne zračne napade na gradove i civilnu infrastrukturu daleko iza linija bojišnice.

Kao još jedan trošak za Rusiju, dužnosnik je rekao da je Ukrajina uništila ili oštetila najmanje 20 srednjih do velikih brodova ruske mornarice i jedan tanker pod ruskom zastavom u Crnom moru.

Ukrajina je uništila ruski desantni ratni brod u blizini obale okupiranog Krima u operaciji s mornaričkim bespilotnim letjelicama koje su u srijedu probile lijevi bok broda i uzrokovale njegovo potapanje, objavila je kijevska vojna špijunska agencija i oružane snage.

Ukrajina je koristila mornaričke bespilotne letjelice bez posade napunjene eksplozivom za napad na ruske ratne brodove kako bi ih pokušala istjerati iz dijelova Crnog mora, što je Ukrajini omogućilo otvaranje brodskog koridora duž tradicionalno ključne izvozne rute.