Tokom noći
106

Rusija napala Kijev i Harkov, Zelenski pozvao svijet u pomoć: Što prije

M. G.
Foto: X
Foto: X
Jedna osoba je poginula, a devet drugih, uključujući bebu, povrijeđeno je u ruskom napadu na poštu u drugom najvećem gradu Ukrajine, Harkovu, saopćtile su lokalne vlasti.

"Muškarac, zaposlenik pošte, je poginuo," rekao je šef regionalne administracije Harkova, Oleg Sinegubov, na Telegramu.

Grad Harkov je posljednjih mjeseci redovno meta ruskih trupa, ali vojni analitičari tvrde da je učestalost napada opala otkako su Sjedinjene Američke Države dozvolile Ukrajini upotrebu svojih oružja na određenim ruskim ciljevima.

U kijevskom predgrađu Obolon, lokalna vojna administracija je saopćila da su fragmenti ruskog projektila izazvali požar i oštetili balkone na četrnaestospratnici.

Hitne službe su, pišući na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, navele da je pet ženskih stanovnika liječeno zbog stresa, a gradonačelnik Vitalij Kličko je rekao da je evakuisano 10 stanovnika. Šef vojne administracije kijevske regije izjavio je da su fragmenti projektila pali i izvan glavnog grada, izazvavši povrede i štetu, ali nisu pruženi detalji.

Snimci dronova ukrajinske vojske prikazuju tijela u civilnom području u istočnom gradu Toretsku, koji je posljednjih dana pod teškim ruskim bombardovanjem. Napadi u ratom pogođenoj Donjeckoj regiji potaknuli su pojačane evakuacijske napore ukrajinskih spasilačkih službi. Lokalni zvaničnici su izjavili da su u gradu korištene i moćne ruske klizne bombe. Klizne bombe su teške bombe iz sovjetske ere opremljene sistemima za precizno navođenje i lansirane iz aviona koji lete izvan dometa zračne odbrane.

Predsjednik Volodimir Zelenski je u objavi na Telegramu rekao da je Rusija koristila više od 800 kliznih bombi na ukrajinske ciljeve u protekloj sedmici. U svojoj noćnoj video poruci ponovo je pozvao na bolje sisteme naoružanja. "Što prije svijet pomogne da se nosimo s ruskim borbenim avionima koji lansiraju ove bombe, to ćemo prije moći opravdano udariti na rusku vojnu infrastrukturu... i bliže ćemo biti miru," rekao je.

Bugarska pravoslavna crkva u nedjelju je izabrala mitropolita Danila – za kojeg stručnjaci smatraju da je proruski orijentisan u crkvi tradicionalno bliskoj Moskvi – za svog novog lidera. Danil je podržao Kremlj u dugoj video poruci objavljenoj 2023. godine. Bugarski patrijarh se bira doživotno, osim ako sam ne odluči odstupiti.