Nisu uložili veto
10

Rusija pojasnila koji je jedini razlog što je podržala rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a

M. G.
Ruski ambasador u UN-u s palestinskim kolegom (Foto: EPA-EFE)
Ruski ambasador u UN-u s palestinskim kolegom (Foto: EPA-EFE)
Rusija nije uložila veto na novu humanitarnu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Pojasu Gaze samo iz solidarnosti s arapskim zemljama, rekao je ruski stalni predstavnik pri UN-u Vasilij Nebenzja.
"Da ovaj dokument nije podržalo nekoliko arapskih zemalja, nesumnjivo bismo stavili veto", rekao je nakon glasanja.

Nebenzja je napomenuo da je nekoliko zemalja, uključujući i neke arapske države, "povuklo svoje koautorstvo, odnosno učešće u izradi nacrta".

"Mi uvijek polazimo od činjenice da je arapski svijet sposoban sam donositi odluke i preuzima punu odgovornost za njih. To je jedini razlog zašto nismo blokirali ovaj dokument", pojasnio je Nebenzja.

Za rezoluciju je glasalo ukupno 13 zemalja, dok su Rusija i SAD bile suzdržane. Za usvajanje dokumenta bilo je potrebno devet glasova, s tim da niti jedna od stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a nije glasala protiv.

Dokument u 16 tačaka, koji su izradili Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Palestina, ima za cilj olakšati dostavu humanitarne pomoći u pojas Gaze. Rezolucija također poziva na hitno oslobađanje svih talaca i oštro osuđuje sva kršenja humanitarnog prava, uključujući neselektivne napade na civile i terorističke napade.

Međutim, palestinski pokret Hamas se u tom smislu ne spominje.

Izvorni tekst rezolucije znatno je izmijenjen zbog stajališta SAD-a. Ključna promjena odnosi se na ideju uspostave mehanizma pod kontrolom UN-a za praćenje dostave humanitarne pomoći. Umetnut je prijedlog da se imenuje koordinator koji bi trebao stvoriti mehanizam UN-a za povećanje humanitarne opskrbe Gaze.

Osim toga, poziv na trenutni prekid vatre zamijenjen je pozivom na hitne korake za osiguranje održivog prekida vatre.

Rusija je predložila amandman kojim se poziva na trenutni prekid vatre, ali su ga SAD blokirale.