Užasan zločin
132

Rusija raketama pogodila najveću dječiju bolnicu u Kijevu, ima povrijeđenih

F. H.
Foto: BOHDAN KUTIOPOV, UP
Foto: BOHDAN KUTIOPOV, UP
Rusi su pokrenuli napad na Nacionalnu dječju specijaliziranu bolnicu Okhmatdyt u Kijevu, pri čemu je više osoba povrijeđeno, a u toku su operacije spašavanja.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je kazao kako se desio napad na dječiju zdravstvenu ustanovu.

Volodimir Zhovnir, generalni direktor bolnice je rekao da je pogođena jedna od bolničkih zgrada i da trenutno organizuju evakuaciju i izmještanje svih koji su bili tamo.

Izvor Ukrajinske Pravde rekao je da u bolnici ima povrijeđenih.

Volodimir Zelenski je kazao da je Okhmatdyt jedna od najvažnijih dječijih bolnica ne samo u Ukrajini nego i u Evropi.

"Bolnica je oštećena u ruskom udaru, a ispod ruševina ima ljudi; tačan broj ozlijeđenih i poginulih nije poznat. Svi sada pomažu u raščišćavanju ruševina: liječnici i obični ljudi. Rusija definitivno zna na što gađaju njeni projektili i mora u potpunosti odgovarati za sve svoje zločine: nad ljudima, nad djecom i protiv čovječanstva općenito. Najvažnije je da svijet o tome ne šuti i da svi vide što je Rusija i što radi", kazao je Zelenski.

Ujutro 8. jula Rusi su izveli još jedan raketni napad na teritorij Ukrajine. Ruski teroristi ispalili su više od 40 projektila različitih tipova. Trenutno gradske vlasti u glavnom gradu izvještavaju o pet mrtvih i devet ozlijeđenih osoba.