Analiza ISW-a
0

Rusija se suočava s rastućim troškovima rata, Putin će morati donijeti važne odluke

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Institut za proučavanje rata (ISW) navodi da ekonomski problemi i nedostatak ljudskih resursa mogu natjerati ruskog lidera Vladimira Putina da donese važne odluke o tome kako obezbijediti resurse za ruski rat.
ISW je izvijestio da će troškovi održavanja rata rasti kako Rusija nastavlja da troši ljudske i materijalne resurse na liniji fronta.

Resursi Rusije su ograničeni, a Putin ne može beskonačno ignorisati ove troškove. Ruska ekonomija će doći do tačke pucanja.

"Ovaj slom će uzeti ogroman danak ruskom društvu, što bi moglo primorati Putina da donese važne odluke o tome kako obezbijediti resurse za ruski rat ili promijeniti način na koji se on vodi kako bi se očuvala stabilnost svog režima", navode iz ISW-a.

Šefica ruske Centralne banke Elvira Nabiulina upozorila je u julu 2024. godine da su radna snaga zemlje i njeni proizvodni kapaciteti "skoro iscrpljeni".

ISW je nedavno primijetio da su regionalne vlasti naglo povećale jednokratne bonuse za prijavu za vojnike po ugovoru kako bi održali tempo stvaranja snaga od oko 30.000 vojnika mjesečno.

Ovo naglašava da je ruska radna snaga ograničena, jer se zemlja bori sa rastućim troškovima - kako finansijskim tako i društvenim.

Nedavni dolazak sjevernokorejskih trupa u Rusiju, navodno raspoređenih u borbenu zonu u Kurskoj oblasti, dodatno naglašava nesigurnost cjelokupnog Putinovog sistema za stvaranje vojnih snaga.