Uzeo mito
0

Rusija u obračunu sa korupcijom, sada je uhapšen glavni odgovorni za popravak tenkova

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruske vlasti uhapsile su Denisa Putilova, načelnika službe oklopnih vozila Centralnog vojnog okruga, 18. septembra pod sumnjom da je primio veliko mito.

Ruski istražni odbor je 18. septembra najavio je pokretanje kaznenog postupka protiv Putilova, optužujući ga za primanje mita od 10 miliona rubalja (oko 107.000 američkih dolara) u zamjenu za dodjelu ugovora povezanih sa servisiranjem i održavanjem vojnih vozila individualni poduzetnik po imenu Chudinov.

Centralni vojni okrug dom je 90. tenkovske divizije, a Putilov je vjerovatno bio blisko uključen u nadziranje održavanja i popravka tenkova i drugih oklopnih vozila koje divizija koristi u svojim borbenim operacijama u Ukrajini.

Otkako je Andrej Belousov preuzeo dužnost ministra odbrane u svibnju 2024., došlo je do značajnog porasta istraga o korupciji protiv visokih dužnosnika u ruskom Ministarstvu odbrane.

Ovaj razvoj događaja odražava Belousovljevu očitu odlučnost da se bori protiv korupcije i neučinkovitosti koje su mučile Ministarstvo pod vodstvom njegovog prethodnika, Sergeja Šojgua.

"Putilovljeve veze sa Šojguom ostale su nejasne do trenutka objavljivanja ove publikacije, ali njegovo hapšenje sugeriše da Belousov pokušava slomiti korumpirane i neučinkovite dužnosnike koji su odgovorni za održavanje ruske vojne imovine, posebice sve rijetkijih oklopnih vozila", navodi Institut za ratne studije.