Bez odgovora za sada
38

Rusija uputila službenu notu Parizu zbog Durova, pozvane organizacije za ljudska prava da pomognu

I. Sa.
Foto: EPA-EFE/ Instagram
Foto: EPA-EFE/ Instagram
Ruska ambasada u Parizu zatražila je od francuskih vlasti da objasne razloge za hapšenje osnivača i izvršnog direktora aplikacije za razmjenu poruka Telegram Pavela Durova.
Prema francuskim medijima, ruski tehnološki poduzetnik priveden je nakon što je sletio na aerodrom u Parizu te bi se u nedjelju navečer trebao pojaviti pred sudom.

Ruska ambasada je u nedjeljnom saopćenju navela da smo su se "čim je stigla vijest o hapšenju Durova, odmah obratili francuskim vlastima za pojašnjenje razloga za to i zatražili da osiguraju zaštitu njegovih prava i da mu omoguće konzularni pristup". Međutim, iz Pariza još nema odgovora, navode diplomate.

"Francuska strana je do sada izbjegavala saradnju po ovom pitanju", navodi se u odgovoru.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova kasnije je rekla da je Moskva poslala službenu notu Parizu sa zahtjevom za konzularnim pristupom osnivaču Telegrama.

"Ali on (Durov) ima francusko državljanstvo, što Francuska doživljava kao presedan", rekla je ona novinskoj agenciji RIA-Novosti.

Zaharova je pozvala međunarodne organizacije za ljudska prava, kao što su Human Rights Watch i Amnesty International, da se zalažu za slobodu govora i izvrše pritisak na Francusku da oslobodi osnivač Telegrama.

Potpredsjednik ruskog parlamenta Vladislav Davankov također je pozvao Pariz da oslobodi Durova. Hapšenje tehnološkog preduzetnika "moglo bi biti politički motivisano i iskorišćeno za pristup ličnim podacima korisnika Telegrama", što Moskva ne može da dozvoli, upozorio je on.