Sporna prodaja oružja
147

Rusiju je potez Srbije zabolio i više nego što se misli: Putin ne planira sastanak s Vučićem

V. K.
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Nakon što su se pojavile informacije o tome kako Srbija prodaje oružje zapadnim zemljama, a koje se kasnije prosljeđuje Ukrajini, ruski mediji počeli su aktuelizirati pitanje odnosa Moskve i Beograda.
Tim povodom, na marginama međunarodnog foruma u Rusiji, pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov odgovorio je i na pitanje medija da li će, u kontekstu novonastale situacije, Vladimir Putin održati razgovor s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Za sada, takvi kontakti s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nisu planirani", rekao je Putinov pomoćnik.

S druge strane, Ušakov je rekao kako će Putin 27. juna u Moskvi održati pregovore s predsjednikom Republike Kongo Denisom Nguessoom.

Podsjetimo, Financial Times je ranije objavio informacije o tome kako je Srbija, preko drugih zemalja, izvezla u Ukrajinu granate u vrijednosti od 800 miliona eura.

Povodom informacija koje je objavio londonski list ranije se oglasio i Vučić te je rekao kako je izvoz naoružanja dio planova za ekonomski oporavak Srbije, ali da Beograd ne zauzima strane.

"Ovo je dio našeg ekonomskog oporavka i važno je za nas. Da, izvozimo naše streljivo. Ne možemo izvoziti u Ukrajinu ili Rusiju, ali imali smo mnogo ugovora s Amerikancima, Česima, Špancima i drugim. Šta oni na kraju rade s tim, njihov je izbor", poručio je Vučić.