Izvještaj firme Meta
25

Ruske grupe planiraju podržati anti-ukrajinske kandidate na izborima u SAD-u

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tehnološka firma Meta, koja je vlasnik Facebooka, objavila je izvještaj pred izbore u SAD-u, koji će se održati u novembru. U njemu ističe opasnost ruskih propagandnih grupa, koje će svoju podršku dati koji kritikuju politiku SAD-a prema Ukrajini.

Kako su istakli iz Mete, ruske propagandne grupe koje vode ogromne kampanje pune dezinformacija već su se aktivirale, a cilj je da se u Kongres SAD-a izabere što više političara koji kritikuju podršku vlasti u Washingtonu za Ukrajinu.

"Treba očekivati da će ruski pokušaji ciljati na debate vezane za izbore, posebno kada se radi o podršci Ukrajini," rekao je David Agranovich, direktor za sigurnosnu politiku u Meti.

Kako su tehnološke kompanije, donosioci odluka i organizacije civilnog društva postali uspješniji u otkrivanju takvih kampanja, grupe sa sjedištem u Rusiji — od kojih su samo neke službeno pripisane ruskoj državi — promijenile su taktiku kako bi promovisale poruke koje su kreirali američki političari i influenseri. Ranije su pokušavali sami generirati podjele putem društvenih mreža.

U svom najnovijem izvještaju, Meta je saopćila da je uklonila četiri prikrivene operacije utjecaja sa sjedištem u Rusiji koje su ciljale korisnike društvenih mreža širom Evrope, SAD-a te zemalja kao što su Azerbejdžan i Mali.

To je uključivalo ukupno 340 Facebook stranica te Instagram naloga koji su potrošili više od 150.000 dolara na oglašavanje na društvenim mrežama.