Kreiranje narativa
149

Ruski mediji pripremaju javnost za dugotrajan rat, obećavajući da Ukrajina neće postojati do 2034.

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Institut za proučavanje rata (ISW) smatra da ruski mediji pripremaju rusku javnost na produženi rat, a nakon izjave Dmitrija Medvedeva da Ukrajina možda neće postojati do 2034., obećavajući da će Moskva postići cilj uništenja ukrajinske državnosti.

U intervjuu ruskom izdanju Argumenty i Fakty 17. jula, Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije, sugerisao je da je izjava generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o potencijalnom ulasku Ukrajine u NATO u narednoj deceniji vrijedna pažnje.

Medvedev je zaključio da Ukrajina "nikada" neće ući u NATO, spekulišući da bi se do 2034. godine vodstvo NATO-a promijenilo i nagovještavajući da Ukrajina možda neće postojati do tada, nazivajući Ukrajinu derogativno "Zemljom 404", čime aludira na grešku, koja se pojavi kada pokušate otvoriti nepostojeću stranicu.

Nakon toga ruski mediji su krenuli sa senzacionalni naslovima, uključujući državni Tass, "Medvedev priznao da Ukrajina više neće postojati 2034." i "Medvedev predvidio nestanak Ukrajine do 2034.".

ISW zaključuje da je u pitanju stvaranje narativa i obećanje ruskoj javnosti da će Rusija pobijediti u ratu i postići cilj razgradnje ukrajinske državnosti u roku od jedne decenije.

Osim toga, ovaj narativ podriva pokušaje nekih zvaničnika Kremlja da sugerišu da je Rusija otvorena za "mirovne" pregovore sa Ukrajinom. Naglašava da je jedini cilj Kremlja potpuno uništenje ukrajinske države i njenog naroda.

ISW smatra da ni Ukrajina ni Zapad ne mogu realno pregovarati sa Rusijom ako se njeni uslovi zasnivaju na iskorenjivanju Ukrajine u narednih deset godina.