Blizak Putinu
27

Ruski milijarder tvrdi kako je on vlasnik luksuzne "Putinove palače" na Crnom moru

V. K.
Ruski oligarh i prijatelj Vladimira Putina Arkady Rotenberg izjavio je kako palača, za koju ruski opozicionar Aleksej Navalni tvrdi da je vlasništvo Putina, pripada njemu.
Ruski milijarder je tokom intervjua koji je objavljen na Telegram kanalu ruskog portala Mash izjavio kako Vladimir Putin nema nikakve veze s luksuznom palačom.

"Prije nekoliko godina uspio sam postići dogovor s bankama i postao sam vlasnik zemljišta i same palače. Cijeli kompleks bit će izgrađen u narednim godinama te će biti namijenjen za hotelski smještaj", izjavio je Rotenberg.

Priču o luksuznoj palači na Crnom moru koja je navodno u vlasništvu ruskog predsjednika Vladimira Putina pokrenuo je lider ruske opozicije i glavni Putinov protivnik Aleksej Navalni. On je na svom YouTube kanalu 19. januara objavio film u kojem se prikazuje historija gradnje samog kompleksa.

U filmu, Navalni otkriva kako je Putin zloupotrijebio veliki iznos novca za gradnju luksuzne crnomorske palače. Film je nakon objavljivanja izazvao veliko interesovanje javnosti, a do sada je pregledan više od 100 miliona puta.

Putin se već ranije oglasio povodom tvrdnji da palača pripada njemu te je naglasio kako se s ovim filmom nastoji isprati mozak narodu Rusije.

"Nisam pogledao taj film jednostavno jer nemam vremena za te stvari, ali pregledao sam isječke koje su mi donijeli moji pomoćnici. Ništa od onoga što je tamo navedeno kao moje vlasništvo ne pripada meni niti mojoj porodici", izjavio je Putin.

Prema nacrtima, luksuzna palača ima 17.691 kvadratnih metara, 11 spavaćih soba, nekoliko dnevnih boravaka i dvorana, privatno pozorište, kina, kockarnice i brojne druge prostorije od kojih se za mnoge nije mogla odrediti jasna namjena.