Udar na Donbas
0

Ruski napadi se ubrzavaju: Ukrajinski vojnici počinju dovoditi u pitanje ofanzivu u Kursku

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Među ukrajinskim vojnicima koji se bore na dijelovima Ukrajine gdje ruske snage i dalje napreduju, sve su češća pitanja o dugoročnoj strategiji ukrajinske ofanzive u ruskoj Kurskoj oblasti, koja traje već više od dva mjeseca.

Upad ukrajinskih snaga sa sjeveroistoka Ukrajine u pograničnu Kursku oblast 6. augusta iznenadio je ne samo Moskvu. Ukrajincima, iscrpljenim invazijom koja traje više od dvije i po godine, ova ofanziva na ruskoj teritoriji podigla je moral.

Kijev tvrdi da je jedan od ciljeva ofanzive bio da skrene ruske snage sa borbi na istoku Ukrajine. Prema njihovim podacima, od augusta je zauzeto više od 1000 kvadratnih kilometara ruskog teritorija.

"Možda se neprijatelj povukao iz drugih pravaca, možda iz rezervi, ali nismo osjetili nikakve značajne promjene ovdje", izjavio je za AFP ukrajinski vojnik Oleksandr, raspoređen u blizini grada Torecka u Donjeckoj oblasti.

Drugi vojnik, Bogdan, koji je sjedio u kafiću u gradu Družkivka blizu Kramatorska, izrazio je uvjerenje da će, ukoliko je ofanziva u Kurskoj oblasti kratkoročna, ojačati vojsku, ali da će je dugoročno iscrpiti glavne resurse Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u nedjeljnom obraćanju, povodom dva mjeseca od početka operacije u Kurskoj oblasti, čestitao vojnicima koji su "pokazali da mogu prenijeti rat na teritoriju Rusije". On tvrdi da je ova ofanziva usporila napredovanje Rusa na istoku Ukrajine.

Ruska ofanziva se ubrzava

Prema podacima američkog Instituta za proučavanje rata (ISW), koje je analizirala, Moskva je u augustu ostvarila najveće teritorijalne dobitke u posljednjih mjesec dana od oktobra 2022. godine, napredujući na 477 kvadratnih kilometara ukrajinskog teritorija.

Prošle sedmice ruske snage su, nakon dvije godine pokušaja, zauzele rudarski grad Vuhledar u Donjeckoj oblasti i približile se Pokrovsku, nekadašnjem logističkom centru.

"Ofanziva ruske vojske se ubrzava - po cijenu velikih gubitaka. Ne možemo reći da je ofanziva u Kursku postigla svoje ciljeve", rekao je francuski stručnjak Johan Michel sa Instituta za proučavanje strategije i odbrane IESD u Lionu.

Prema njegovim riječima, ukrajinska ofanziva je samo pokazala da "je moguće ući u Rusiju bez izazivanja apokalipse". Za mnoge ukrajinske vojnike, prema AFP-u, to je i dalje razlog za ponos.

Vojnik Serhij, koji se nedavno vratio iz Kurske oblasti, tvrdi da su moralni i politički dobici vrijedni rizika ove operacije na ruskoj teritoriji. On smatra da je ofanziva stvorila „sjajnu propagandnu sliku da Ukrajina može osvajati i voditi napadačke operacije“.

Iz vojnog ugla, ofanziva u Kursku se, prema istraživaču Olivijeu Kempfu, ne može smatrati uspješnom. On tvrdi da su moralni dobici privremeni i da će s vremenom slabiti. "Ima smisla u kontekstu pregovora... ali ako se o njima ne razmišlja, to je potpuno apsurdno" dodao je, ističući da Rusija još uvijek može ovaj početni neuspjeh pretvoriti u stvarnu stratešku prednost.