Dvije strane medalje
55

Ruski novinar opisao Dariju Duginu: Privatno je kritikovala Šojgua i smatrala se novim vođom

V. K.
Darja Dugina (Foto: Twitter)
Darja Dugina (Foto: Twitter)
Ruski novinar i kritičar Kremlja Kamil Galeev osvrnuo se na ubistvo Darije Dugine te je pojasnio kakve je stavove kćerka ruskog filozofa Aleksandra Dugina imala tokom svog života.
Između ostalog, novinar je naveo kako je Dugina bila ambiciozna mlada žena.

"Iskoristila je međunarodni brend svog oca kako bi izgradila svoju mrežu u Rusiji. Ona je zaista bila pametnija od prosječnog 'zlatnog' djeteta i sebe je smatrala potencijalnim nacionalnim vođom. Posljednjih mjeseci, nije šutjela o lošim ruskim vojnim rezultatima. Stalno je kritikovala ministra odbrane Šojgua (privatno) i insistirala da bi bilo dobro da je ona ministrica odbrane. Iz nekog razloga, pokušala je sebe postaviti za ministricu odbrane, ne znam zašto", rekao je Galeev.

Također, naveo je kako je Dugina bila opsjednuta radom francuske političarke Marine Le Pen.

"Konstantno je govorila o tome kako je Marine Le Pen sjajna i neshvaćena, kako je dobro poznaje i očigledno je vidi kao uzora. Ono što je bilo interesantno kod Darije jeste kontrast između njenog privatnog i javnog nastupa. Javno je uglavnom pratila očevu priču. Javno se žalila na previše blag način ratovanja u Ukrajini i pozvala na strožije mjere protiv 'neljudi'. U javnosti je bila vatrena i beskompromisna", ističe novinar.

S druge strane, privatno je Darija bila potpuno drugačija.

"Bila je neka vrsta kameleona. Shvatila bi šta misle njeni sagovornici i predstavila bi se kao da ima isto mišljenje. Ako su sagovornici bili protiv rata, bila je i ona. U javnosti je bila jastreb, pozivala je ne eskalaciju. Privatno bi se ipak rugala čitavom projektu nezavisnog Donjecka i Luganska", naveo je Galeev.

Između ostalog, ona je ismijavala i očeve ideje ukoliko bi shvatila da bi mogla zbog toga steći simpatije javnosti.

"Kada god je osjetila da bi to moglo pridobiti simpatije, ona je kritirizala tatine planove. Tvrdila bi da i većina njenog društva dijeli isti osjećaj. Navodila bi da većina osjeća prezir prema očevima", poručio je ruski novinar.

Na kraju, naglasio je kako su ovakvi stavovi bili logični za osobu poput nje.

"U potrazi za slavom, radije ćete se distancirati od oca. Međutim, što više to radite, više ste nepoznati javnosti. Svijet ne zanimate kao individua. Za njih ćete uvijek biti kćerka Dugina. Mnogi opisuju Dariju kao nevinu u svemu tome. Bila je suprotno od toga. Ne radujem se smrti vojnih obveznika i seoskih idiota koje su visoke plate namamile u vojsku. Međutim, za zlatno dijete koje je koristilo rat i genocid kako bi unaprijedila svoju karijeru, to je najviše što se možete približiti nepomiješanom zlu", zaključio je Kamil Galeev.