Poruka Putinu
66

Ruski tajkun Oleg Tinkov se odrekao ruskog državljanstva i "distancirao od fašizma"

B.H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski milijarder Oleg Tinkov odrekao se ruskog državljanstva zbog rata u Ukrajini i osudio "Putinov fašizam". Tinkov je osnivač Tinkoffa jedne od najvećih ruskih banaka koja ima više 20 miliona klijenata.

"Ne mogu i neću da se povezujem ​​s fašističkom zemljom koja je započela rat sa svojim miroljubivim susjedom", objavio je na Instagramu Tinkov.

Malo je ruskih tajkuna u javnosti kritiziralo rusku invaziju na Ukrajinu.

Nezavisni ruski medij, Sota Vision, objavio je na Twitteru fotografiju potvrde Tinkova koja pokazuje da mu je rusko državljanstvo ukinuto, kao i njegovu tiradu na Instagramu protiv Rusije predsjednika Vladimira Putina.

Tinkov je dodao da je "sramota" da i dalje ima ruski pasoš. On živi u Londonu, ali je pod sankcijama Velike Britanije, kao i mnogi drugi članovi ruske poslovne elite.

"Nadam se da će me slijediti više istaknutih ruskih biznismena, kako bi to oslabilo Putinov režim i njegovu ekonomiju, te ga na kraju dovelo do poraza. Mrzim Putinovu Rusiju, ali volim sve Ruse koji su jasno protiv ovog ludog rata!", dodao je Tinkov.

U aprilu je Tinkov još oštrije kritikovao Kremlj, osuđujući ono što je nazvao režimom koji se temelji na nepotizmu i servilnosti.

Zapadne sankcije protiv njega i drugih vodećih ruskih poslovnih osoba, poznatih kao "oligarsi", uključuju zabranu putovanja, zamrzavanje imovine i zapljenu aviona i jahti. Politička i vojna moć predsjednika Putina uvelike se oslanja na podršku milijardera koji su se obogatili preko veza u Kremlju.