Analiza ISW-a
0

Rusko zauzimanje Vuhledara neće promijeniti tok vojnih operacija u Donjeckoj oblasti

A. Ku.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Analitičari Instituta za proučavanje rata (ISW) naveli su da je malo vjerovatno da će okupacija Vuhledara značajno promijeniti tok ofanzivnih operacija u zapadnoj Donjeckoj oblasti, jer taj grad nije važno strateško područje.

Ruske snage su zauzele Vuhledar od 1. oktobra nakon izvještaja o ukrajinskom povlačenju, iako je nejasno da li će ruske snage brzo napredovati izvan Vuhledara u bliskoj budućnosti.

Geolocirani snimak od 30. septembra i 1. oktobra prikazuje ruske snage kako postavljaju zastave i slobodno se kreću u dijelovima Vuhledara.

Ruski vojni blogeri su 1. oktobra tvrdili da su ruske snage preuzele kontrolu nad naseljem.

Ukrajinski vojnik je kazao da su neke ukrajinske jedinice izvršile planirano povlačenje iz Vuhledara kako bi izbjegli da budu opkoljeni.

Rusko zauzimanje Vuhledara uslijedilo je nakon dvije i po godine neuspješnih napada na to područje.

Postojale su najmanje dvije velike ruske ofanzive za zauzimanje Vuhledara krajem 2022. i početkom 2023. godine, a obje su dovele do značajnih gubitaka u vojnicima i opremi, posebno za 155. gardijsku mornaričku pješadijsku brigadu.

Vojni blogeri su istakli da ukrajinska odbrana sjeveroistočno od Vuhledara ostaje jaka i da ruske snage moraju u potpunosti da obezbijede naselje prije nego što ga budu koristili kao bazu za sljedeće napade.