Najavio Sullivan
46

SAD će osigurati novi paket vojne pomoći Ukrajini, detalji će biti objavljeni do kraja mjeseca

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjedinjene Američke Države (SAD) pripremaju veliki paket vojne pomoći Ukrajini. Detalji o ovoj pomoći će biti objavljeni do kraja septembra.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izjavio da se sastaje sa svojim timom svaki dan kako bi razgovarali o tome koje alate i strategije treba koristiti za stabilizaciju linije fronta i spriječiti Rusiju da napravi bilo kakav prodor koji bi doveo do strateških koristi.

Podsjetio je da je u aprilu ove godine postojala velika zabrinutost da će linije fronta biti razbijene.

Međutim, u mjesecima koji su uslijedili, odbrana Ukrajine je ojačala u mnogim vitalnim oblastima, a zemlja je hrabro i značajno napredovala u borbi.

Sullivan je naveo da to nije pitanje političke volje, već rješavanja izazovnih i složenih logističkih i operativnih poteškoća kako bi se na frontu stvarno isporučilo neophodno oružje.

Kao primjer podrške, zvaničnik je naveo tešku odluku da se sve rakete Patriot preusmjere u Ukrajinu koje su trebale biti isporučene partnerima i saveznicima tokom sljedeće godine.

Sullivan je također rekao da mu je drago vidjeti što su Ukrajina i njeni saveznici postigli, prisjećajući se izjava predsjednika Zelenskog da, s obzirom na izazove s kojima se Ukrajina suočava, moraju učiniti više i bolje.