Uhapšeno šest osoba
20

SAD negiraju da je CIA planirala urotu za ubistvo predsjednika Venecuele Nicolasa Madura

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjedinjene Države odbacile su tvrdnje Venezuele da je CIA kovala zavjeru za ubistvo predsjednika Nicolasa Madura i drugih visokih dužnosnika. Trojica američkih državljana, dva Španca i jedan češki državljanin uhapšeni su zbog sumnje da su planirali destabilizirati zemlju

Nazivajući zatočenike plaćenicima, ministar unutrašnjih poslova Diosdado Cabello je tvrdio da CIA vodi operaciju i da je zaplijenjeno na stotine komada oružja.

SAD je te tvrdnje, koje dolaze nakon što je Washington stavio pod sankcije 16 visokih vladinih dužnosnika, odbacio kao kategorički lažne.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je da je pripadnik američke vojske u pritvoru i primijetio nepotvrđene izvještaje o još dva američka državljanina zatočena u Venecueli.

Cabello je odgovorio rekavši da su zatočenici stupili u kontakt s francuskim plaćenicima iz istočne Evrope i da su bili uključeni u operaciju pokušaja napada na Venecuelu. Dodao je da je zaplijenjeno više od 400 pušaka i da optužio uhapšene za pripremu terorističkih djela.

Venevuelanska vlada rekla je da su uhapšeni Španci bili povezani s madridskim Nacionalnim obavještajnim centrom (CNI). Izvori iz španske vlade rekli su lokalnim medijima da njih dvojica ne pripadaju toj obavještajnoj organizaciji.

"Španija poriče i kategorički odbacuje bilo kakve insinuacije da je uključena u operaciju političke destabilizacije u Venezueli", rekao je izvor za AFP.

""CIA vodi ovu operaciju i to nas ne iznenađuje, ali oni, Nacionalni obavještajni centar Španjolske, uvijek su se držali tiho znajući da CIA djeluje u ovom području. Ova dvojica pritvorenika čak nam govore o skupini plaćenika koje traže da dovedu u Venecuelu s vrlo jasnim ciljevima da ubiju predsjednika Nicolasa Madura, potpredsjednicu Delcy Rodriguez, mene i drugu skupinu drugova koji vode našu stranku i našu revoluciju", kazao je ministar unutrašnjih poslova Venecuele.

Optužbe dolaze usred svađe između Madurove vlade i SAD-a i Španije koja proizlazi iz Madurove sporne pobjede na izborima u julu.

Nacionalno izborno vijeće Venezuele (CNE), koje je blisko povezano s vladom, proglasilo je Madura pobjednikom glasanja ali nije objavilo detaljne rezultate. Podaci koje je objavila opozicija pokazuju da je njen kandidat, Edmundo González, bio pravi pobjednik.

Washington je u četvrtak najavio sankcije usmjerene na "ključne dužnosnike umiješane u Madurove lažne i nelegitimne tvrdnje o pobjedi i njegovo brutalno gušenje slobode izražavanja nakon izbora".

Nakon hapšenja, dužnosnik State Departmenta rekao je da Washington "i dalje podržava demokratsko rješenje političke krize u Venecueli".

U petak je venecuelanski ministar vanjskih poslova Yván Gil pozvao španjolskog ambasadora u Caracasu nakon što je španjolska ministrica odbrane Margarita Robles opisala venecuelansku vladu kao "diktaturu".

Gil je rekao da su komentari bili "drski, miješajući se i nepristojni" i ukazivali na "pogoršanje odnosa između dviju zemalja".

Došlo je to nekoliko dana nakon što je González stigao u Španjolsku kako bi zatražio politički azil, što je korak koji je čelnica venecuelanske oporbe, María Corina Machado, rekla da je poduzeo "kako bi sačuvao svoju slobodu, svoj integritet i svoj život".