Priznali vlast Maroka
12

SAD otvara konzulat u spornoj afričkoj regiji Zapadna Sahara

V. K.
Mike Pompeo objavio informacije o otvaranju konzulata (Foto: EPA-EFE)
Mike Pompeo objavio informacije o otvaranju konzulata (Foto: EPA-EFE)
Sjedinjene Američke države objavile su informaciju da će otvoriti konzulat u regiji Zapadna Sahara koja je u posljednjih nekoliko mjeseci u fokusu svjetske javnosti zbog rata između Maroka i fronta Polisario.

Informaciju o otvaranju konzulata saopćio je američki sekretar Mike Pompeo na svom Twitter nalogu.

"Sa zadovoljstvom najavljujem početak osnivanja američkog konzulata u Zapadnoj Sahari“, napisao je američki državni tajnik Mike Pompeo

Američka vlada nedavno je priznala suverenitet Maroka nad tom regijom, suprotno od dosadašnje, nekoliko desetljeća duge politike SAD-a kada je u pitanju područje sjevera Afrike.

Priznanje je bilo dio dogovora između Maroka i Izraela o normalizaciji diplomatskih odnosa koji je potpisan uz prisustvo SAD-a.Uz normalizaciju odnosa sa Izraelom, Maroko je uslovio sporazum i dijelom u kojem bi se trebala priznati njihova vlast na području Zapadne Sahare.

Maroko je preuzeo kontrolu nad većim dijelom teritorije Zapadne Sahare 1975. nakon što se Španija povukla s tog teritorija. Tamo se za prevlast dugo vremena borio s frontom Polisario koji želi nezavisnost u čemu ima podršku Alžira. Rat za nezavisnost na području Zapadne Sahare vođen je od 1975. godine pa sve do 1991. nakon čega je potpisan mirovni sporazum. Nakon određenog perioda mira, vlasti Maroka pokrenule su nedavno novu ofanzivu na Polisario izjavivši kako zauvijek žele okončati provokacije pobunjenika.