Nova serija
34

SAD pokrenuo nove napade protiv Hutija u Jemenu, ciljani protubrodski projektili

B. H.
Foto: Američka mornarica
Foto: Američka mornarica
Sjedinjene Američke Države pokrenule su u četvrtak nove napade na Hute u Jemenu, objavila je Bijela kuća. Fokus je bio na protubrodskim projektilima.

"Danas smo to ponovno učinili, pogodivši nekoliko protubrodskih projektila za koje smo imali razloga vjerovati da se pripremaju za lansiranje južno od Crvenog mora", rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby. Ovo je već peti američki napad na jemenske pobunjenike

Centralna komanda američke vojske (CENTCOM) također je potvrdilo napade.

"Snage Centralne komande pokrenule su napade na dva položaja gdje su bile protubrodske rakete koje su bile usmjerene na južno Crveno more i spremne za lansiranje", stoji u saopćenju CENTCOM-a.

Predsjednik Joe Biden rekao je novinarima u četvrtak prije nego što je najavio napade da će se američki napadi na Hutije u Jemenu nastaviti. Također je priznao da američko-britanski napadi nisu zaustavili pobunjenike u napadima na brodove u Crvenom moru.

"Kada kažete da rade, zaustavljaju li Hutije? Ne. Hoće li nastaviti? Da", rekao je Biden.

Sjedinjene Američke Države pokrenule su nekoliko zračnih napada na ciljeve Huta od kraja prošle sedmice. U srijedu su najavili i uvrštavanje na popis "globalnih terorista".

"Ovi napadi (na Hute) nastavit će se koliko god bude potrebno", rekao je Kirby u četvrtak.

Uprkos sankcijama i vojnim napadima, Huti nastavljaju napadati brodove kao odgovor na rat Izraela u Pojasu Gaze.

Prošlosedmični britansko-američki napadi na Hute pobudili su strah od daljnje eskalacije napetosti u regiji iz Pojasa Gaze.