Okupirana teritorija
96

SAD sankcionisale izraelsku organizaciju koja podržava ilegalne ispostave na palestinskoj zemlji

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Američki State Department i Ministarstvo finansija u srijedu su najavili nove sankcije protiv izraelske nevladine organizacije koja djeluje na okupiranoj Zapadnoj obali zbog potpore nasilju ekstremističkih doseljenika nad palestinskim civilima.

Organizaciju "Hashomer Yosh" posljednjih godina finansira i podržava izraelska vlada.

Visoki članovi nevladine organizacije povezani su sa strankama ultranacionalističkih ministara Itamara Ben Gvira i Betzalela Smotricha. Vijeće Yesha, krovna organizacija općina naselja, vrlo je zabrinuto zbog postupnog širenja američkih sankcija na širi krug pojedinaca i subjekata uključenih u pokret.

Hashomer Yosh je organizacija koja se usredotočuje na civilnu zaštitu ilegalnih ispostava i farmi koje su osnovali ilegalni doseljenici na okupiranoj Zapadnoj obali.

Neke od ovih ispostava i farmi su sankcionirane od strane američke vlade zbog njihove umiješanosti u nasilje nad palestinskim civilima.

Hashomer Yosh dobio je političku i materijalnu podršku od izraelskog Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva okoliša, te od pojedinih ultranacionalističkih zastupnika u vladajućoj koaliciji.

Nevladina organizacija također prikuplja donacije u SAD-u putem nekoliko zaklada i na internetu.

State Department i Ministarstvo finansija sankcionirali su Yitzhaka Levija Filanta, sigurnosnog koordinatora za Yitzhar, jedno od najekstremnijih naselja na Zapadnoj obali, zbog njegove umiješanosti u nasilje nad Palestincima.

"Nakon što je svih 250 palestinskih stanovnika Khirbet Zanute bilo prisiljeno napustiti krajem januaravolonteri Hashomer Yosha ogradili su selo kako bi spriječili stanovnike da se vrate", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller u izjavi najavljujući sankcije .

On je naveo da su volonteri pružali podršku napasajući stada i čuvajući ispostave pojedinaca koje su SAD označile te najavio da će SAD poduzimati mjere za promicanje odgovornosti za one koji počine i podržavaju ekstremističko nasilje koje pogađa Zapadnu obalu.

Ured izraelskog premijera u priopćenju je rekao da je "Izrael ozbiljno zabrinut zbog nametanja sankcija izraelskim građanima. To je pitanje predmet intenzivnih rasprava sa Sjedinjenim Državama".