Postignut dogovor
32

SAD "za dlaku" izbjegle zatvaranje vlade: Novi zakon finansiranja ne predviđa pomoć Ukrajini

S. Š.
Obraćanje Kevina McCarthya
Obraćanje Kevina McCarthya
Svega nekoliko sati pred zatvaranje vlade, Predstavnički dom je postigao dogovor o kratkoročnom finansiranju. Nacrt zakona, kojim se vlada finansira do sredine novembra, ali ne uključuje novu američku pomoć Ukrajini, odobren je sa 335 glasova za i 91 protiv.
Ovaj Nacrt zakona, međutim, i dalje zahtijeva podršku u gornjem domu Kongresa, Senatu, ali se očekuje da će biti usvojen. Nakon potpisivanja zakona, vjerovatno će spriječiti poremećaj federalnih službi, odnosno - u konačnici - zatvaranje vlade.

Zatvaranje - koje bi desetine hiljada federalnih službenika stavilo na prinudni odmor bez plate i suspendovalo različite vladine službe - trebalo je da počne večeras u ponoć, prema lokalnom vremenu.

Zaustavljanje se dešava kada oba doma Kongresa ne mogu da se dogovore oko otprilike 30 posto federalne potrošnje koju mora odobriti prije početka svake fiskalne godine prvog oktobra.

Pod podijeljenom kontrolom Washingtona, s republikancima koji imaju neznatnu većinu u Predstavničkom domu, a demokrate u Senatu sa jednim mjestom, za svaku mjeru finansiranja potrebna je "kupovina" obje strane.

Ali napore da se donesu računi o potrošnji u Predstavničkom domu osujetila je posljednjih sedmica pobunjenička frakcija desničarskih poslanika, koji su zahtijevali značajne rezove, uključujući prestanak finansiranja odbrane Ukrajine od njene invazije Rusije.

Brojni pokušaji da se proglase dugoročni i kratkoročni računi potrošnje su propali u Domu proteklih dana.

U dramatičnom preokretu u subotu popodne, republikanci u Predstavničkom domu su se borili da donesu privremenu mjeru finansiranja kako bi vlada ostala otvorena još 45 dana, što također ne čini veće ustupke u pogledu nivoa potrošnje. Podržalo ga je više demokrata nego republikanaca u Predstavničkom domu, a čak 90 republikanaca glasalo je protiv.

Oslanjanje na glasove demokrata za usvajanje zakona bio je potez koji je predsjednik Predstavničkog doma Kevin McCarthy, do posljednjeg trenutka, bio krajnje nesklon - s obzirom da bi to razbjesnilo najkonzervativnije članove njegove stranke.

Ali demokrate nisu dobile sve što su željele. Kako bi izbjegli zatvaranje, morali su odustati od nade u pružanju daljnje vojne pomoći Ukrajini.

Očekuje se da će zakonodavci u Senatu brzo uzeti u obzir nacrt zakona i pokušati ga usvojiti koliko večeras, kako bi ga mogli požuriti na sto predsjednika Joea Bidena na njegov potpis.

Dok se Predstavnički dom borio za glasove u subotu, republikanci u Senatu odustali su od dvostranačke mjere finansiranja koja se probijala kroz taj dom, a koja je uključivala pomoć od šest milijardi dolara Ukrajini.

Pod pretpostavkom da Senat slijedi vodstvo Predstavničkog doma i brzo odobri njegov kratkoročni prijedlog zakona, vlada će ostati otvorena - barem za sada.

Ali ova drama će se vjerovatno ponoviti za 45 dana, međutim, pošto fundamentalna neslaganja oko nivoa vladine potrošnje i politika između republikanaca i demokrata, kao i među samim republikancima, nisu riješena, piše BBC.