Bivša premijerka Finske
13

Sanna Marin kritikovala države Evropske unije: Premalo je žena među liderima

N. Ž.
Sanna Marin (Foto: EPA-EFE)
Sanna Marin (Foto: EPA-EFE)
Bivša premijerka Finske Sanna Marin je kritikovala države članice Evropske unije zbog toga što nema dovoljnog broja žena među liderima, te da žene nemaju dovoljnu podršku među stanovnicima Evrope.

Govoreći za podcast portala Politico, Marin je rekla kako je situacija u nordijskim zemljama puno bolja, ali da i tu nije dovoljno žena među liderima.

"Da li podržavamo žene dovoljno? Jer one su hrabre, talentovane i sposobne. Nisu nimalo gore od muškaraca. Ipak, iz nekog razloga je naše društvo napravljeno tako da zaustavlja žene da dođu do pozicija moći", rekla je Marin.

Marin je odbacila spekulacije da razmatra povratak u finsku politiku ili ulogu u Briselu, rekavši da "nikada ne bih rekla nikada", ali da "ne traži institucionalne pozicije".

"Ako ste premijer, uvijek ćete predstavljati svoju vladu i kolektivno odlučivanje svoje vlade i svog parlamenta. Sada sam slobodna, pa mogu reći šta god želim. To je lijepo", rekla je bivša premijerka Finske.

Marin je na mjestu premijerke bila od 2019. do 2023. godine, kada je njena stranka izgubila izbore u Finskoj. Bez obzira na to, ona je i dalje među popularnijim političarkama u Evropi, a posebno među centrističkim strankama.