Totalna destrukcija
47

Satelitske fotografije Gaze prije i poslije pokazuju strahovite razmjere razaranja

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Videosnimak koji prikazuje satelitske snimke Pojasa Gaze prije i nakon intenzivne kampanje zračnih napada izraelskih zračnih snaga postao je viralan na društvenim mrežama.

Snimak pokazuje razmjere razaranja nanesenog gusto naseljenom palestinskom teritoriju.

Može se vidjeti koliko je zgrada pretvoreno u ruševine ili strukturalno oštećeno. Jedna fotografija iz zraka prikazuje džamiju Ahmeda Jasina u gradu Gazi, koja je pogođena 9. oktobra.

Fotografije je objavio Muhammad Shehada, koji se sam opisao kao stanovnik Gaze koji radi za zagovaračku skupinu Euro-Med Human Rights Monitor. Situaciju u Gazi je opisao kao "televizijski, livestream pokolj".

Humanitarne organizacije upozorile su na pogoršanje krize u regiji nakon što je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant naredio "potpunu opsadu" Gaze koaj uključujući prekid opskrbe i intenzivnu kampanju zračnih napada.

Izrael je naznačio da priprema mnogo veću ofanzivu na palestinsku eksklavu, što će vjerovatno značajno povećati broj žrtava. Ipak, Izrael, uprkos najavama kopnene ofanzive za sada još uvijek nije krenuo u tom smjeru.

U međuvremenu su stigle indikativne poruke iz Irana o posljedicama ukoliko se to dogodi. Predsjednik iranskog parlamenta Mohammad Baqer Qalibaf je naglasio da će situacija brzo izmaći kontroli, ako se izraelski zločini u Gazi nastave.

Prema posljednjim podacima UN-a, najmanje 2.750 Palestinaca je ubijeno u izraelskim zračnim napadima na Gazu, a skoro 10.000 je ranjeno.