Izbjegnuta katastrofa
92

Satelitski snimci prikazuju Floridu prije i poslije uragana Milton: Šteta je ogromna

M. G.
Uragan Milton pogodio je Atlantski okean u četvrtak, nakon što je ostavio razorni trag širom Floride, uzrokujući tornada, ubivši najmanje 10 ljudi i ostavivši milione bez struje. Satelitske slike prikazuju Floridu prije i poslije razaranja uzrokovanog uraganom Milton.

Iako je postojala bojazan od katastrofalnog porasta nivoa mora, taj scenario se nije ostvario.

Guverner Ron DeSantis izjavio je da je država izbjegla "najgori mogući scenario", ali je upozorio da je šteta i dalje značajna te da poplave ostaju ozbiljan problem.

Milton je postao treći najbrži uragan u Atlantskom okeanu koji se intenzivirao prema zapadnoj obali Floride. Petnaest od ukupno 67 okruga u Floridi izdalo je obavezne naredbe za evakuaciju

Područje oko Tampa Baya uspjelo je da izbjegne najteže udare olujnog talasa, iako su barijerni otoci južno od grada pretrpjeli značajne poplave. Američki sekretar za domovinsku sigurnost, Alejandro Mayorkas, izjavio je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući da je do sada potvrđeno 10 smrtnih slučajeva, dodajući da su izgleda svi uzrokovani tornadima. Prema njegovim riječima, najmanje 27 tornada je zabilježeno širom Floride.

U okrugu St. Lucie, na istočnoj obali Floride, tornada su usmrtila pet osoba, uključujući najmanje dvije u staračkoj zajednici Spanish Lakes, potvrdio je glasnogovornik okruga Erik Gill. U četvrtak, polomljeni betonski stubovi za električnu energiju i prevrnuti kamioni u jarcima svjedočili su o razornoj snazi ovih tornada.