Bunt građana
38

Saudijska televizija nazvala Sinwara teroristom, demonstranti upali u prostorije i napravili haos

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Demonstranti u Iraku upali su u prostorije saudijskog televizijskog kanala u Bagdadu rano u subotu, nakon što je emiter objavio izvještaj u kojem se komandanti Hamasa i Hezbolaha nazivaju teoristima.

Demonstranti u Iraku upale su i opljačkale prostorije saudijskog televizijskog kanala u Bagdadu rano u subotu, nakon što je emiter objavio izvještaj u kojem se komandanti Hamasa i Hezbollaha nazivaju teoristima.

Između 400 i 500 ljudi napalo je studije saudijskog emitera MBC u Bagdadu nakon ponoći.

"Uništili su elektronsku opremu, računare i zapalili dio zgrade," rekao je izvor iz Ministarstva unutrašnjih poslova za AFP.

Dodao je da je požar ugašen, a da su policijske snage rastjerale okupljenu masu.

"Snage sigurnosti su i dalje raspoređene u blizini zgrade", dodao je.

Isječci iz jednog MBC-ovog programa kružili su iračkim društvenim mrežama, izazivajući bijesne reakcije proiranskog tabora.

Izvještaj se fokusirao na "terorizam" u regionu i spominjao nekoliko grupa i značajnih ličnosti, uključujući, na primjer, Osamu bin Ladena.

Također je uključivao grupe koje pripadaju Osovini otpora, a među njenim članovima su Hamas, Hezbollah i naoružane iračke frakcije.

U izvještaju su spomenuti bivši lider Hezbollaha Hasan Nasrallah, koji je prošlog mjeseca ubijen Izraela u Bejrutu, i bivši politički lider Hamasa Ismail Hanije, koji je ubijen u Teheranu u julu.

Također se referisalo na Hanijeovog nasljednika, čelnika Hamasa Jahju Sinwara, koji je osmislio napad na Izrael 7. oktobra, i koji je ubijen u četvrtak u Gazi, kao na "novo lice terorizma".