Cilj izbjeći totalni rat
14

Saveznici od Izraela traže da ne odgovori prejako na eventualni napad Irana

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dužnosnici multinacionalne koalicije predvođene SAD-om, koja se navodno priprema pomoći u odbijanju očekivanog iranskog napada, preventivno su upozorili Izrael da ne odgovara prejako na takav napad, prema izvještaju objavljenom u utorak.

"Ne forsirajte. Dobro razmislite prije nego što uzvratite napad. Cilj na kraju dana nije dovesti do sveopćeg rata", navodna je poruka koju prenosi izraelski Kan.

U aprilu je koalicija koja se navodno sastojala od Izraela, Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske, Katara, Egipta, Jordana, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina osujetila veliki napad dronovima i projektilima iz Irana.

Kan je u ponedjeljak izvijestio da zapadni diplomati vjeruju da se ista koalicija može ponovno okupiti.

Iran je u ponedjeljak rekao da Izrael mora biti "kažnjen" za ubistvo čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu i obećao je poduzeti akciju, izazivajući zabrinutost da bi njegov odgovor mogao dovesti nemirni Bliski istok bliže sveopćem ratu.

Hezbolah je također zaprijetio da će napasti Izrael iz Libana nakon atentata na vojnog vođu Fuada Shukra u udaru u Bejrutu prošle sedmice. Izvještaji pokazuju da bi odmazda mogla biti neizbježna.

Wall Street Journal, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, izvijestio je da je Iran posljednjih dana premještao raketne bacače i izvodio vojne vježbe, što je znak da se možda sprema izvršiti napad u narednim danima.

Međutim, američkom predsjedniku Joeu Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris njihov tim za nacionalnu sigurnost u ponedjeljak je rekao da još uvijek nije jasno kada bi Iran i Hezbolah vjerovatno mogli pokrenuti svoje napade, prema američkom dužnosniku.

Bidenu i Harrisu je također rečeno da postoji malo dostupnih informacija o "specifičnostima takvog napada", rekao je dužnosnik.

Na kraju sastanka o nacionalnoj sigurnosti u ponedjeljak, Bijela kuća je rekla da su Biden i Harris bili obaviješteni o američkim vojnim naporima da podrže odbranu Izraela ako ga Iran ponovno napadne.

Također su razgovarali o naporima za deeskalaciju napetosti, posebno kroz sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca koji je trenutno na stolu između Izraela i Hamasa, saopćila je Bijela kuća.

U saopćenju se također navodi da su Biden i Harris razgovarali o raketnom napadu u ponedjeljak na iračku bazu u kojoj je smješteno američko vojno osoblje te da će SAD odgovoriti "na način i na mjestu po našem izboru".

Najmanje pet američkih vojnika ranjeno je kada su dvije rakete katjuše ispaljene na zračnu bazu al-Asad u zapadnom Iraku, rekli su američki i irački izvori. Nitko nije preuzeo odgovornost, ali su milicije sa sjedištem u Iraku uz potporu Irana izvele više takvih napada protiv američkih vojnika na al-Asadu i drugdje tokom proteklih nekoliko mjeseci.

U isto vrijeme dužnosnik obrane rekao je Washington Postu da su USS Laboon i USS Cole krenuli u Crveno more kao dio premještanja američkih vojnih sredstava prije očekivanog napada. U izvještaju se navodi da su brodovi krenuli zapadno od Omanskog zaljeva, nakon što su prije nekoliko dana isplovili iz Perzijskog zaljeva.