Prvi čovjek ruske regije
29

Šef Dagestana se oglasio nakon napada pa govorio o zabrani nikaba, tvrdi da se iza njih kriju muškarci

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Šef ruske regije Dagestan Sergej Milikov u govoru pred parlamentarcima govorio je o napadima na sinagogu i crkvu koji su se dogodili u prethodnim danima te se između ostalog osvrnuo i na nošenje nikaba i time prouzrokovao brojne reakcije.

Između ostalog, Melikov je rekao kako je on protiv nošenja nikaba te je podsjetio da ova odjeća nije karakteristična za narode Kavkaza.

"Osobno sam protiv nošenja nikaba, uključujući i kako osoba koja je u više navrata izvršavala zadatke u borbi protiv terorizma. Prije svega, ova odjeća je neuobičajena za narode Kavkaza. Također, omogućava muškarcima da se sakriju iza marama, a ženama da ispod ogrtača nose zabranjene stvari. Ja sam protiv toga", rekao je Melikov.

Nešto ranije, Vijeće za ljudska prava u Rusiji, tačnije predsjednik Valerij Fadeev izjavio je kako je organizacija pozvala na zabranu nošenja nikaba u Rusiji.

Nošenje nikaba komentirao je i moskovski muftija Ildar Aljautdinov koji je rekao kako će podržati zabranu nikaba u Rusiji ukoliko se utvrdi veza između nošenja i rastuće prijetnje ekstremizma.

Tokom prošle sedmice, u ruski parlament upućen je nacrt zakona o zabrani nošenja nikaba, a prema dokumentu, za one koji krše pravila predviđena je kazna od 15 hiljada rubalja.