Gdje se krio do sada?
29

Šef iranskih specijalaca se iznenada pojavio u javnosti nakon glasina da su ga ubile izraelske snage

I. Sa.
Foto: Mreža X
Foto: Mreža X
Zapovjednik snaga Quds Iranske revolucionarne garde (IRGC) Esmail Qaani pojavio se danas na ceremoniji u spomen na glavnog zapovjednika IRGC-a, izvijestio je Reuters pozivajući se na iransku državnu televiziju.

Ovo se desilo usred nagađanja o tome gdje se Qaani nalazi nakon izraelskog napada na Bejrut ranije ovog mjeseca u kojem je ubijen pretpostavljeni nasljednik vođe Hezbollaha Hassana Nasrallaha Hashem Safieddine.

Prošle sedmice je Middle East Eye izvijestio da je Qaani živ i da je pod istragom u Iranu, nakon navodnih istraživanja sigurnosnih propusta koje je napravila Islamska Republika.

Prošle sedmice, informativni kanal Tasnim povezan s IRGC-om tvrdio je da je general IRGC-a Ebrahim Jabbari rekao državnim medijima da je Qaani potpuno zdrav i da će ubrzo primiti medalju osvajanja od ajatolaha Alija Khameneija.

Neki su izvijestili da je Qaani možda ubijen u izraelskom napadu u Libanu, čiji je cilj bio visoki dužnosnik Hezbollaha Hashem Safieddine dok su drugi sugerisali da je možda imao srčani udar ili da ga je Iran ispitivao kao osumnjičenog špijuna.