Burni odnosi
21

Šef Orbanovog kabineta strahuje od formiranja superdržave u EU, za sve okrivio Brisel

V. K.
Gergely Gulyas i Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Gergely Gulyas i Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana Gergely Gulyas osvrnuo se na najavu mađarskog predsjedavanje EU tokom 2024. godine te je rekao kako postoji nada da će doći do radikalnih promjena.

Komentirajući situaciju unutar EU i glavne probleme među euroatlantskim saveznicima, Guylas se osvrnuo na ulazak Švedske u NATO.

"Ulazak Švedske u NATO do sada nije ratifikovan jer su Šveđani posljednjih godina za našu zemlju iznosili neosnovane optužbe. Prvo treba razjasniti ta pitanja. U interesu Mađarske je svakako jak NATO", poručio je Gulyas.

Kada je riječ o odnosima sa Briselom Gulyas naglašava kako Brisel nastoji stvoriti "superdržavu".

"U Evropskoj uniji se pokušava stvoriti superdržava koja bi dala što manje moći demokratski izabranim nacionalnim vladama, a mnogo više institucijama u Briselu. Postoji veliki pokušaj uvođenja jednoobraznosti u Evropskoj uniji. To se najbolje vidi na pitanjima migracija, roda, porodične politike ili rata. Unutar EU ima sjajnih stvari kao što su zajednička tržišta, ali je istovremeno pokrenut loš mehanizam u kojem se u devet od deset slučajeva odlučuje na štetu Mađarske i Evrope", mišljenja je.

Tokom osvrta na rat u Ukrajini, Gulyas je ponovio Orbanov stav kako ne postoje realne šanse da Ukrajina povrati okupirane teritorije.

"Rusija ne predstavlja prijetnju Srednjoj Evropi jer u posljednjih godinu i po nisu postigli brze i odlučne rezultate kako su očekivali. Što se tiče mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije, njih neće biti bez Amerikanaca. Smatram da za trajni mir Zapad koji podržava Ukrajinu mora dati garancije sigurnosti Rusiji, ali nikako članstvo u NATO-u Ukrajincima", rekao je šef Orbanovog kabineta.