Utisci nakon pregovora
24

Šef ruskog pregovaračkog tima: Ukrajina je pristala na osnovne zahtjeve Rusije

V. K.
Vladimir Medinski (Screenshot: TASS)
Vladimir Medinski (Screenshot: TASS)
Šef ruskog pregovaračkog tima i pomoćnik ruskog predsjednika Vladimir Medinski osvrnuo se danas na rezultate istanbulskih pregovora između Rusije i Ukrajine te je pojasnio kako je ruska delegacija zadovoljna rezultatima sastanka.

Između ostalog, Medinski je naglasio kako su ukrajinski zvaničnici jučer po prvi put predali prijedloge Rusiji što je napredak u odnosu na ranije sastanke.

"Vlasi Kijeva su jučer, prvi put od pregovora, izjavile da su spremne za pregovore s Rusijom. Predali su nam na papiru fiksirane principe mogućeg budućeg sporazuma koji predviđa obijanja ulaska u NATO, bezblokovski status Ukrajine, odricanje od nuklearnog ružja i drugog oružja masovnog uništenja. U suštini, pristali su na fundamentalne zahtjeve Ruske Federacije", rekao je Medinski.

Prema riječima Medinskog, prijedlozi Ukrajine također sadržavaju odbijanje raspoređivanja stranih vojnih trupa te obavezu izvođenja vojnih vježbi samo uz saglasnost država koje bi predstavljale garante sporazuma, uključujući i Rusiju.

"Šef ruske delegacije je naglasio da će, ako Kijev ispuni sve ove obaveze, prijetnja od NATO-a biti eliminisana", piše TASS.

Između ostalog, šef ruskog pregovaračkog tima je pojasnio kako je Rusija bila prisiljena da pokrene "operaciju" u Ukrajini jer postoje nepobitni dokazi da je Kijev priprema ofanzivu na regiju Donbas.

"Postoje nepobitni dokazi da je Kiejv planirao ofanzivu na Donbas u bliskoj budućnosti. Onda bi Rusija ionako morala da se zauzme za desetine hiljada ruskih državljana koji žive tamo. Pod ovim uslovima, bili smo primorani pokrenuti vojnu operaciju", mišljenja je Medinski.

On je napomenuo kako je Rusija još od 2014. godine postavila zahtjeve Kijevu kada je riječ o oblasti sigurnosnosti.

"Rusija je nudila pregovore, sklapanje raznih sporazuma koji su trebali garantovati i sigurnost Ukrajine i zaštitu ruskih nacionalnih interesa. Sv ti zahtjevi su godinama ignorisani. NATO je također u Ukrajini godinama stvarao antirusko uporište. Zbog toga, ulazak Ukrajine u NATO i stvaranje vojnih baza saveza na teritoriji Ukrajine, izgledalo je kao rješeno pitanje", ističe Medinski.

Na kraju razgovora za kanal Rusija 24, Medinski je rekao kako je Ukrajina tokom pregovora u Istanbulu prvi put zabilježila spremnost da ispuni niz uslova kako bi u budućnosti normalizovala odnose s Rusijom.

"Ukrajinska strana je jučer prvi put u pisanoj formi zabilježila spremnost da ispuni niz važnih uslova za izgradnju normalnih i nadam se dobrosusjedskih odnosa s Rusijom u budućnosti", zaključio je Vladimir Medinski.