Bez dlake na jeziku
60

Sekretar za nacionalnu sigurnost Ukrajine: Rusija je zemlja nekrofila, imaju leš u centru Moskve

T. K.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine Oleksij Danilov poručio je da je Rusija je zemlja nekrofila i da imaju čak leš u centru Moskve, referišući se na Lenjinove ostatke u mauzoleju u Moskvi.

Danilov je naglasio da Rusija planira veliku eskalaciju rata u Ukrajini kako bi obilježila godišnjicu invazije ovog mjeseca. Dodao je da je Rusija zemlja koja je opsjednuta datumima.

"Još od revolucije 1917. godine pokušavaju sve svoje aktivnosti vezati uz posebne datume, uz godišnjice. Pokušat će učiniti isto kao što su učinili prošle godine", kazao je "The Timesu" Danilov.

Protekla godina bila je teška za ukrajinske snage, ali Danilov kaže da najgore borbe tek slijede.

"Što vam je život teži, to bolje iskustvo stječete iz njega. Posljednjih godinu dana život nam je bio jako težak. Prije nam je vojna pomoć bila vrlo ograničena. Ovaj put situacija je potpuno drugačija. Sada imamo cijeli civilizirani svijet na svojoj strani", zaključio je.

Danilov je rekao da je samo pitanje vremena kada će zapadni saveznici ispuniti zahtjeve Ukrajine za borbenim avionima. Sljedećih nekoliko mjeseci rata bit će odlučujući, rekao je.

"Teško je tačno reći, ali ishod sukoba će biti jasan ove godine. Ova godina će biti ključna. Ishod sukoba bi trebao biti jasan do ljeta", naveo je.

Danilov je rekao da očekuje maksimalnu eskalaciju od Rusije nakon što na bojno polje pošalje stotine hiljada slabo obučenih novaka. Ukazao je na brutalne borbe oko istočnog grada Bahmuta kao dokaz ruskog zanemarivanja života svojih boraca.

Podsjetimo, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Moskva ima planove zasjeniti obilježavanje godišnjice invazije u zapadnim zemljama.

Zelenski je upozorio da Rusija gomila svoje trupe kako bi se osvetila Zapadu za njegovu podršku Ukrajini tokom prošle godine, dok se evropski lideri okupljaju u Kijevu kako bi osmislili novi paket sankcija Rusiji.

Moskva se sprema poslati do 300 hiljada vojnika na ratište.