Milion radnih mjesta
28

Širenje kineskog utjecaja: Xi Jinping afričkim državama obećao 51 milijardu dolara u investicijama

N. Ž.
Xi Jinping (Foto: EPA-EFE)
Xi Jinping (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Kine Xi Jinping je pred delegatima iz 50 različitih afričkih zemalja obećao povećanje podrške u narednom periodu, te je najavio čak 51 milijardu dolara investicije u ovaj kontinent.

Pored novca, Jinping je najavio i otvaranje milion radnih mjesta u afričkim zemljama gdje bi trebale raditi kineske kompanije.

U Pekingu se održava kinesko-afrički samit, a Jinping je priliku iskoristio kako bi obećao produbljivanje veza između zemlje koju vodi i država s ovog kontinenta.

Kako piše Reuters, Kina je samo tokom prošle godine odobrila više od 4.6 milijardi dolara u kreditima za afričke države i kompanije.

Najveći dio kineske vanjske politike, a posebno otkad je liderstvo preuzeo Jinping, je inicijativa "Pojas i put" (Belt and road initiative, engl.), čiji cilj je podsticati kineske investicije širom svijeta.

Među najaktivnijim konzumentima raznih kredita kroz ovu inicijativu su upravo vlade i kompanije iz Afrike. Skoro svaki veći infrastrukturni projekat koji je pokrenut na "Crnom kontinentu" u posljednjih nekoliko godina rađen je kineskim novcem.

Ipak, stručnjaci upozoravaju na "sitna slova" dogovora s kineskom vladom. Često su kazne za kašnjenje s uplatama rata Pekingu drakonske, a nerijetko su kineske državne kompanije preuzimale završene projekte od vlasti zbog toga što država više nije mogla vraćati kredit.