Savez protiv Etiopije
27

Situacija na Rogu Afrike sve napetija: Egipat poslao drugu pošiljku oružja u Somaliju

F. H.
Mapa: The Guardian
Mapa: The Guardian
Egipat je poslao drugu isporuku oružja saveznoj vladi Somalije u roku od mjesec dana, izazvavši kritike svog dugogodišnjeg rivala Etiopije, usred zabrinutosti zbog rastućih napetosti na Rogu Afrike.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je poslana pošiljka za koju je rekla da je bila namijenjena izgradnji sposobnosti somalijske vojske za postizanje sigurnosti i stabilnosti, borbu protiv terorizma i očuvanje njezinog suvereniteta, jedinstva i teritorijalnog integriteta.

Ministar vanjskih poslova Etiopije Taye Atske Selassie rekao je da je zabrinut da bi vanjske sile dodatno pogoršale krhku sigurnosnu situaciju i da bi oružje moglo završiti u rukama terorista.

U objavi na X, državni ministar vanjskih poslova Somalije, Ali Omar, rekao je: "Iznenađen sam što vidim da Etiopija izražava zabrinutost zbog toga što Somalija dobiva oružje za odbranu svog suvereniteta i borbu protiv terorizma".

Egipat je u dugotrajnom sporu s Etiopijom oko izgradnje velike brane na Plavom Nilu, koja osigurava 95% slatke vode. Somalija se u međuvremenu posvađala s Etiopijom oko memoranduma koji je Etiopija potpisala s otcijepljenom regijom Somalilandom o zakupu dijela svoje obale, opisujući to kao pokušaj "aneksije" svog teritorija.

Ta dva problema, prethodno odvojena, povezala su se kako Egipat i Somalija sve više koordiniraju svoje napore protiv Etiopije zbog svojih sporova oko vode.

“Sve su to države koje su fiskalno na granici”, rekao je Harry Verhoeven, stručnjak za infrastrukturu i energiju na Rogu Afrike. Dodao je kako takvo držanje nosi rizik da bi stvari mogle izmaći kontroli u regiji koja se već bori s brojnim sukobima.

Više od 20 miliona ljudi već je interno raseljeno diljem istočne Afrike, prema Međunarodnoj organizaciji za migracije, zbog sukoba i ekstremnih vremenskih prilika.

Produbljivanje suradnje između Kaira i Mogadiša uznemirilo je dužnosnike u Etiopiji, koji su pazili da ne imenuju Egipat u svojim javnim izjavama, ali su često spominjali "vanjske aktere koji imaju za cilj destabilizirati regiju".

Vanjski pokušaji smirivanja situacije nisu uspjeli donijeti napredak. Krajem augusta, ministar vanjskih poslova Džibutija, Mohamud Ali Youssouf, rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je njegova zemlja ponudila Etiopiji komercijalni pristup drugoj luci duž svoje obale, ali ne i vojni pristup te da još uvijek čeka odgovor.

Dvije runde neizravnih pregovora u Ankari uz posredovanje Turske, koja ima jake veze s obje vlade, također nisu urodile plodom. Somalija je zahtijevala da Etiopija povuče memorandum prije nego što se održe izravni pregovori.