Uspješan test
44

Sjedinjene Države testirale novu klasu oružja: Neprijatelj neće imati vremena da reaguje

G. M.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Američka mornarica i vojska ispalile su raketu s priobalne lansirne rampe u Virginiji kako bi testirale tehnologije koje će im pomoći "u razvoju nove klase oružja", rekao je Pentagon, nazvavši test uspješnim.

"Sandia National Laboratories" proveo je test iz NASA-inog centra u Virginiji, kako bi ispitao komunikacijsku i navigacijsku opremu hipersoničnog oružja, kao i napredne materijale koji mogu izdržati toplinu u "realističnom hipersoničnom okruženju", navodi se u saopćenju mornarice.

Takozvana hipersonična klizna vozila lansiraju se iz rakete u gornjoj atmosferi prije nego što kliznu prema meti pri brzinama pet puta većim od brzine zvuka, ili oko 6.200 kilometara na sat, prenosi Reuters.

Sjedinjene Države i njihovi globalni suparnici ubrzali su napore u izgradnji hipersoničnog oružja - sljedeće generacije oružja koje protivnicima oduzima vrijeme reakcije njihovih tradicionalnih sistema odbrane.

Kako bi ubrzao razvoj, Pentagon je pokrenuo ove pokuse i prototipove koristeći sondažnu raketu te manje i cjenovno pristupačnije testno vozilo, kako bi popunio kritičnu prazninu između testiranja na zemlji i testiranja leta cijelog sistema.

Test u srijedu imao je za cilj potvrditi buduće aspekte mornaričkog konvencionalnog brzog udara (CPS) i vojnog hipersoničnog oružja dugog dometa (LRHW).

Firme kao što su Lockheed Martin Corp i Raytheon Technologies Corp rade na razvoju američkog hipersoničnog oružja.