Zapadna Sahara
74

Sjever Afrike i strah da će zaboravljeni sukob ponovo eskalirati: "Rat je rješenje, nemamo šta izgubiti"

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Dok je cijeli svijet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na sjeveru Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rješenje.
Više od 4.000 kilometara daleko od Gaze, u saharskoj pustinji smješteni su izbjeglički kampovi na jugozapadu Alžira, a u kojima su smještene izbjeglice iz Zapadne Sahare, sporne teritorije koja izaziva tenzije između Maroka i Fronta Polisario, organizacije koja se bori za nezavisnost teritorije.

"Narod u Zapadnoj Sahari ističe kako s Palestincima dijele sve, od identične zastave, historiju, ali i sudbinu. Tvrde da su oba naroda decenijama maltretirana te da su se njihovi lideri neuspješno opredijelili za diplomatiju kako bi riješili svoje teritorijalne probleme s Izraelom, odnosno Marokom", navodi španski El Pais.

Od novembra 2020. godine, Front Polisario je prekinuo primirje s Marokom. Primirje je na snazi bilo od 1991. godine, ali od 2020. godine tenzije su ponovno eskalirale.

"Prekid višedecenijskog primirja bio je vapaj nade za omladinu koja je čeznula da se vrati oružju", rekla je Zarga Abdi, osnivačica organizacije Revolucionari u borbi.

Abdalahe je odrasla u Španiji, ali se vratila u izbjegličke kampove uvjerena da će jedino odatle moći promijeniti situaciju.

Da je situacija i dalje napeta mišljenja je i predsjednik Demokratske Arapske Republike Sahare Brahim Ghali, lider nepriznate države.

"Mi smo u ratu", rekao je Ghali.

Iako tenzije i dalje postoje, Ujedinjene nacije su mišljenja kako su one na minimalnom nivou.

"Ujedinjene nacije, četiri godine nakon prekida primirja, smatraju da su neprijateljstva u niskom intenzitetu. Maroko čak i ne priznaje da ova oružana konfrontacija postoji", objašnjava El Pais.

Ipak, narod Zapadne Sahare je mišljenja kako će se rat nastaviti.

"Rat je rješenje. Nemamo šta da izgubimo. Ono što nije rješenje je živa smrt u izbjegličkom kampu. Ovo je već dugo trajalo", poručila je Abdalahe.

Sličnog mišljenja su i drugi mlađi ljudi koji vode porijeklo s ovog teritorija.

"Kada tvoj otac ima historiju borbe, moraš ići njegovim stopama. Ako to ne učinite, to bi bio nedostatak poštovanja", kaže Bokar Umar, reditelj i pjesnik porijeklom iz Zapadne Sahare.

Osim građana, mišljenje da se eskalacija s Marokom treba nastaviti dijele i zvaničnici Polisario Fronta.

"Polisario je poštovao mirovni sporazum i nastavili smo raditi kao i prije. Ako svoje ciljeve nismo postigli mirom, to će onda biti oružjem", poručio je zvaničnik Salem Mohamed Salek.