Nagledao Kim Jong Un
0

Sjeverna Koreja je izvela probno gađanje iz višecjevnog raketnog bacača kalibra 240 mm

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjeverna Koreja je izvela probno gađanje iz višecjevnog raketnog bacača kalibra 240 mm s novim "sistemom za navođenje", izvještava državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA) u srijedu.

Sistem je "dokazao svoju superiornost u pokretljivosti i koncentraciji udara" tokom inspekcijskog testiranja, javila je KCNA.

Test je nadgledao lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un, koji je također "izložio važnu politiku koju treba voditi u proizvodnji novih artiljerijskih oruđa i opremanju vojnih jedinica njima", navodi se u izvještaju.

Pjongjang je također testirao "dronove samoubice" ranije ove sedmice, gdje je Kim pozvao istraživače da razviju umjetnu inteligenciju za bespilotna vozila.

U februaru je Sjeverna Koreja najavila da će opremiti svoju vojsku "novim" višecjevnim raketnim bacačem kalibra 240 mm koji će biti u stanju da pogodi Seul i obližnja područja.

U maju je rečeno da će ažurirani raketni bacač biti "raspoređen u jedinice Korejske narodne armije kao zamjenska oprema od 2024. do 2026. godine".