Misteriozno djelovanje
26

Sjeverna Koreja konačno progovorila o vojnicima u Evropi: Sve je u skladu s međunarodnim pravom

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predstavnik sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova izjavio je da bi, ukoliko su tačni navodi o prisustvu sjevernokorejskih vojnika u Rusiji, takav korak bio u skladu s međunarodnim pravom. Međutim, nije zvanično potvrdio tvrdnje o njihovom prisustvu na ruskoj teritoriji.

"Ako je došlo do onoga o čemu govore svjetski mediji, mislim da bi to bio čin u skladu s pravilima međunarodnog prava, uprkos tome što ga neke strane pokušavaju označiti kao ilegalan potez", izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje Kim Jong-gyu, čija je agenda usmjerena na odnose s Rusijom.

Zvanično raspoređivanje sjevernokorejskih jedinica u Rusiji nije potvrdio, napominjući da ne ulazi u pitanja koja su u nadležnosti Ministarstva odbrane.

Prva zvanična izjava Pjongjanga o navodnom slanju vojnika dolazi nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin odbio da opovrgne te izvještaje, naglasivši da je na Moskvi da odluči kako će sprovesti sporazum o partnerstvu s Pjongjangom. Taj sporazum, koji su lideri dviju zemalja postigli u junu, uključuje i odredbe o međusobnoj vojnoj saradnji.

Sjeverna Koreja i Rusija su uspostavile bliže odnose od početka rata u Ukrajini. Ukrajina i zapadne zemlje već neko vrijeme optužuju Sjevernu Koreju za dostavu oružja Rusiji, što Pjongjang i Moskva negiraju.

Prema ukrajinskoj obavještajnoj službi, u Rusiji se nalazi 12.000 sjevernokorejskih vojnika, uključujući 500 oficira i tri generala, a njihov trening navodno se odvija u pet vojnih baza. U petak je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, pozivajući se na obavještajne službe, izjavio da Rusija planira poslati sjevernokorejske vojnike na frontu najranije u nedjelju.

Ukrajinska vojna obavještajna služba HUR također je u četvrtak objavila da su prve sjevernokorejske jedinice primijećene u ruskoj Kurskoj oblasti, gdje su u augustu prodrle ukrajinske snage.