Potrebna hitna reakcija
82

Skoro 4.000 mostova na njemačkim autocestama dobilo najgore ocjene stanja

B. R.
Više od polovine njemačkih mostova izgrađeni prije 1985. (Foto: EPA-EFE)
Više od polovine njemačkih mostova izgrađeni prije 1985. (Foto: EPA-EFE)
Savezna asocijacija za kvalitet i sanaciju betonskih konstrukcija je utvrdila da su mnogi mostovi na njemačkim autocestama u upitnom stanju.
Prema podacima nadležnih, u ovoj zemlji je ukupno 40.000 autocesta i mostova. Analizom građevinskih stručnjaka spomenute asocijacije je utvrđeno da 3.786 mostova na autocestama, a svaki od njih je duži od 50 metara, ima najgore ocjene stanja. Ovo je utvrđeno na osnovu podataka Saveznog instituta za istraživanje autocesta, a znači da su ugroženi stabilnost tih mostova i sigurnost saobraćaja.

Među 100 mostova s najlošijim ocjenama je većina onih koji su u saveznim pokrajinama Sjeverna Rajna-Vestfalija, Hesen, Bavarska i Baden-Virtemberg. U navedenim pokrajinama, zajedno s Donjom Saskom, najviše je mostova na autocestama. Utvrđeno je da mostovi imaju akutna oštećenja i znakove habanja.

Predsjednik Savezne asocijacije za kvalitet i sanaciju betonskih konstrukcija Marco Goetze je pozvao vlasti da odmah djeluju te je upozorio da sljedeća nesreća može biti teža od one koja se dogodila usljed nedavnog urušavanja drezdenskog mosta Carol.

U Njemačkoj je 55 posto mostova izgrađeno prije 1985. godine, a prosječni vijek trajanja mostova je 70 godina. Mnogima od njih je istekao vijek trajanja i potrebno ih je rekonstruisati. Dodatni problem je taj što se enormno povećala količina teretnog saobraćaja.

Naime, prema procjeni institucije za planiranje, izgradnju, finansiranje i upravljanje autocestama Autobahn GmbH, jedan kamion stvara habanje na putu koliko i hiljadu automobila, a posebno je to slučaj s mostovima.

Građevinski stručnjaci smatraju da su nedovoljno ulaganje i povećanje opterećenja doveli do značajnog pogoršanja stanja mostova.

Ministar saobraćaja Njemačke Volker Wissing je 2022. predstavio paket mjera za modernizaciju mostova, koji podrazumijeva rekonstrukciju 400 mostova godišnje. Potrebno je rekonstruisati ukupno 4.000 mostova, piše portal tagesschau.