Haos u najavi
42

Slijedi paklena noć za Britance: Desničari se okupljaju na 30 lokacija, antifašisti spremili odgovor

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Više od 6.000 britanskih policajca sprema se za nove antiimigrantske i antiislamske nerede zbog najave krajnjih desničara da će napadati centre za tražitelje azila i imigrantske urede širom zemlje.

Ulicama Velike Britanije vlada napeta situacija otkad je prošle sedmice 17-godišnjak nožem ubio tri djevojčice u sjeverozapadnom engleskom gradu Southportu.

Antiimigrantske i antiislamske grupe iskoristile su taj zločin kako bi internetom širile dezinformacije i mržnju, potaknuvši time nerede u nizu gradova. Izmislili su informaciju da je riječ o islamisti i tražitelju azila iako je policija kasnije objavila da ništa od toga nije tačno.

Antirasističke i antifašističke grupe najavile su protudemonstracije u gradovima širom zemlje.

"Rasistički šljam pokušat će napasti ured imigracijskog pravnika. Nećemo dopustiti da se to dogodi – ponesite maske za lice", jedna je od poruka protudemonstranata.

Vlada je za borbu protiv izgrednika uspostavila jedinicu od šest hiljada specijalaca koji će odgovoriti na svako nasilje.

"Ova zemlja suočava se s jednim od najgorih izljeva nasilnih nereda u posljednjem desetljeću. Nećemo to tolerisati na našim ulicama. Koristit ćemo sve dostupne snage, taktike i alate kako bismo spriječili nove nerede", rekao je Andy Valentine, zadužen za policijsku operaciju u Londonu.

Britanski premijer Keir Starmer je objavio da je dosad uhapšeno više od 400 ljudi, a 100 ih je optuženo, te da uskoro očekuje i prve presude.

Na aplikacijama za komunikaciju izgrednici dogovaraju napade u srijedu na imigracijske centre i odvjetničke tvrtke koje pomažu migrantima. "Srijeda navečer, momci. Neće prestati dolaziti dok im ne kažete da prestanu", stoji u jednoj poruci.