Odvraćanje Rusije
41

Sljedeće sedmice počinje najveća vojna vježba NATO od Hladnog rata, mobilizuje se 90.000 vojnika

F. H.
Britanija šalje čak 20.000 vojnika
Britanija šalje čak 20.000 vojnika
NATO planira da mobilizuje 90.000 vojnika u svojim najvećim vojnim manevrima od Hladnog rata u pokušaju da odvrati Vladimira Putina od namjera da krene širiti rusku agresiju.

Savez je najavio da će vježba započeti sljedeće sedmice, a testirat će se sposobnost saveznika tokom mjeseci da se upuste u sukob s protivnikom jednako sposobnim kao što je Rusija.

"Steadfast Defender'" trajat će do kraja maja i uključivat će jedinice iz sve 31 zemlje članice NATO-a plus kandidatkinje za članstvo Švedske, rekao je novinarima vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a u Evropi, američki general Christopher Cavoli.

Ratne igre su zamišljene kao nova demonstracija snage NATO-a i njegove predanosti odbrani svih savezničkih nacija od napada.

"Savez će pokazati svoju sposobnost jačanja euroatlantskog područja transatlantskim kretanjem snaga iz Sjeverne Amerike", rekao je američki general novinarima u Briselu nakon dvodnevnog sastanka načelnika nacionalnih odbrana.

Prošle je sedmice objavljeno da će Velika Britanija poslati 20.000 vojnika s dva nova nosača aviona Kraljevske mornarice, osam ratnih brodova, kao i RAF-ovim jurišnim avionom F-35, koji će vježbati letenje u scenarijima oponašanja sukoba.

Britanski ministar odbrane Grant Shapps najavio je raspoređivanje u ponedjeljak.

"Ratne igre" dolaze nakon što su britanski ministri najavili daljnji paket podrške od 2,5 milijardi funti Ukrajini. Prema njemačkom listu Bild, Njemačka će poslati 12.000 vojnika uz 3.000 vozila i 30 aviona.

Citirajući njemačku novinsku agenciju, Bild je rekao da će vježba simulirati ruski napad na teritorij NATO-a, scenarij koji bi pokrenuo Članak 5. U članku se navodi da ako bilo koja zemlja NATO-a bude napadnuta, sve druge zemlje saveza će se mobilizirati da je odbrane.

Ranije ovog sedmice, na sastanku vrha 31-članog saveza u Briselu, predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a, admiral Bob Bauer, također je rekao da iza obrazloženja ruskog predsjednika Putina za rat stoji strah od demokratije.

Bauer je rekao da će NATO nastaviti dugoročno podržavati Ukrajinu.

"Danas je 693. dan za koji je Rusija mislila da će biti trodnevni rat. Ukrajina će imati našu podršku za svaki dan koji dolazi jer će ishod ovog rata odrediti sudbinu svijeta", rekao je.

Najveća NATO vježba od hladnog rata održana je 2018. kada je oko 51.000 vojnika bilo uključeno u 'Trident Juncture 2018' u Norveškoj.